Episkop Sergije: Svaki Srbin da se upita da li je izdao Kosovo u sebi

Srna
Episkop Sergije: Svaki Srbin da se upita da li je izdao Kosovo u sebi

DRVAR - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije poručio je da svaki Srbin treba da se zapita da li je izdao Kosovo u sebi, te istakao da su svako selo, grad, hram i polje u Krajini isti kao i na Kosovu, jer kosovski mit vijekovima boji srpsku stvarnost bojama stradanja, žrtve i podviga.

 

"Hodeći Krajinom, iz sela u selo, iz grada u grad, služeći Bogu i slušajući ljude, ponovo stičem onaj davno stečeni utisak - svako je naše polje Kosovo, svaki je krajiški hram Gračanica, svako je bojno polje naš Gazimestan", navodi vladika Sergije u besjedi objavljenoj povodom Vidovdana na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

On ističe da je Vidovdan ogledalo vjere i nevjere, odanosti i izdaje, privrženosti i otuđenosti.

"U tom ogledalu vidimo sebe onakvima kakvi zaista jesmo, kakvi možemo i moramo biti. Odraz našeg lica će ili posramiti ili obradovati pretke koji su nam ostavili sela i gradove, ognjišta i hramove, ali i ime i prezime. Na nama je da biramo put ili stranputicu, da se borimo ili da bježimo, da stradamo ili da uživamo", kaže vladika Sergije.

Kosovska bitka neprekidno traje u čovjeku, ističe vladika Sergije, jer se u ljudskom srcu odvija istinski boj između dobra i zla, između prolaznosti i vječnosti, između epskog Vuka i mitskog Lazara.

"U toj bitki naš zemljak, sapatnik i nevoljnik Gavrilo Princip, svjesno je, baš na Vidovdan, zapečatio svoj život, dajući svoju mladost narodu iz kojeg je iznikao, da bismo mi trajali kao ljudi uzdignutog čela, ali i on u nama, u sjećanju istorije, u molitvi Crkve. I da se zna - nije mladi Gavrilo pucao da bi ubio, već da bi razvio barjak slobode", navodi u besjedi episkop Sergije.

Episkop Sergije podsjeća da Gavrilo Princip nije dočekao slobodu, jer je skončao u tuđini, čeznući za njom.

"Ali, mi jesmo. Mi smo je naslijedili, za nju se ponovo borili i izborili, a danas je čuvamo, ali ne samo za sebe, već za sve one koji nas vide kao braću, sugrađane i prijatelje", istakao je vladika Sergije.

On je rekao da je Vidovdan dan kada se odaje počast svima koji su postradali prije Kosova, na Kosovu i poslije Kosova.

"U našim molitvama ujedinjeni prebivaju čak i oni srpski ratnici koji su međusobno ratovali, prolivajući bratsku krv, jer je Crkva uvijek bila most, a ne provalija našeg nacionalnog razdora", naglašava vladika Sergije.

Episkop bihaćko-petrovački poručio je da svaki Srbin treba da se zapita da li je izdao Kosovo u sebi.

"Svako ko se smatra pravoslavnim Srbinom, na Vidovdan treba upitati sebe da li je izdao Kosovo u sebi, da li je zaboravio pradjedovska groblja, da li su mu korovom obrasla ognjišta predaka i da li ga je bijeli svijet odvojio od Krajine zauvijek? Odgovori na ta pitanja pokazaće da li za nas još ima nade ili beznadežni hodimo na putu samouništenja", rekao je vladika Sergije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana