Episkop marčanski Sava: Zapad odavno izgubio vrijednosti koje Srbi njeguju

Dejan Jovičić
Episkop marčanski Sava: Zapad odavno izgubio vrijednosti koje Srbi njeguju

SRBAC - Srpski narod je specifičan po tome što njeguje svoju pravoslavnu vjeru, tradiciju i običaje, te gaji bratski, prijateljski i komšijski odnos, a to je nešto što se na Zapadu odavno izgubilo.

Ovo su riječi Save Bundala, vikarnog episkopa patrijarha srpskog Porfirija, koji je hirotonisan u crkveni čin episkopa marčanskog na svečanosti održanoj u oktobru prošle godine u Sabornom hramu u Beogradu. Sava, koji je rođeni Srpčanin, služio je prošlog vikenda svetu liturgiju povodom osveštanja hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu sa episkopom banjalučkim Jefremom i novogračaničko-srednjozapadnoameričkim Longinom.

- Završetak izgradnje ovog hrama nakon 17 godina zidanja je veliki poduhvat za sve stanovnike Srpca i ovog dijela Srpske, a čin njegovog osveštanja je bio veličanstven. Posebnu radost mi je činilo to što sam bio u svom gradu, u kojem sam odrastao i završio osnovnu školu, među ljudima sa kojima sam se zajedno molio Bogu i načinio prve korake u crkvenom životu - rekao je Sava.

Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju završio je 2003. godine kao đak generacije, a sedam godina kasnije diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gdje je trenutno doktorand, dok je master studije završio u Ženevi. Studirao je dvije godine grčki jezik na Univerzitetu u Atini, a jednu akademsku godinu proveo je i na Državnom institutu za ruski jezik “Puškin”, usavršavajući znanje ruskog jezika. Tečno priča i francuski, a vlada i engleskim jezikom.

Putujući po svijetu i vršeći bogosluženja i liturgije, često sretne ljude iz svog rodnog Srpca koji žive u dijaspori i uvijek se obraduje kada ih vidi, a posebnu radost osjeti kada se susretnu prilikom dolaska u zavičaj.

- Poseban utisak na mene je ostavio događaj na Vidovdan ove godine, kada sam u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji sreo našu Srpčanku Jovanku Bilanović, udatu Stanković, koju poznajem od osnovne škole i od tada se nismo vidjeli. Nisam očekivao da ću je sresti, a vidjeli smo se na velikom saboru na kojem je dobila orden od patrijarha kao majka petoro djece. Veliki je blagoslov poznavati takve ljude i nadam se da će ovakvih susreta i porodica biti sve više - kazao je Sava.

Tokom studija u Beogradu bliže se upoznao sa patrijarhom Porfirijem, tada profesorom na fakultetu i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim, postavši ubrzo jedan od njegovih najbližih saradnika. Prije dvije godine rukopoložen je u čin jerođakona, a u aprilu prošle godine u čin jeromonaha, nakon čega ga je, na prijedlog patrijarha, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za episkopa.

- Naš patrijarh vuče korijene iz okoline Dervente i ima posebnu brigu za vjerni narod u Republici Srpskoj, što pokazuje čestim posjetama ovim krajevima. Nadam se da će biti prilike da ga ponovo dočekamo u Srpcu, nakon što je prije nekoliko godina, kao mitropolit, prisustvovao osveštanju hrama u manastiru Osovica koji se obnavlja nakon 300 godina. Liturgiju je tada služio patrijarh Irinej, pa se može reći da je opština Srbac tada imala priliku da ugosti dva patrijarha - rekao je Sava.

Njegova poruka je da trebamo biti pažljiviji prema ljudima oko sebe, jer smo jedni drugima potrebni.

- Ljubite i volite bližnje kao samog sebe jer se ne može istinski voljeti Bog ako se ne vjeruje u čovjeka i obrnuto. Naš narod u Srpcu i Republici Srpskoj ima veliki dar da gaji taj iskren međuljudski odnos, koji u nekim drugim sredinama nestaje - istakao je Sava.

Prijem

Episkop Sava bio je i na prijemu kod načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića, kojem je donio na poklon ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.

- Poznajemo se cijeli život jer je praktično odrastao u mom komšiluku i znam da se radi o čovjeku širokih pogleda i razmišljanja, veoma posvećenom vjeri. Čast nam je što je jedan takav crkveni velikodostojnik ponikao iz naše opštine - rekao je Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana