Epidural više nije bauk u gradiškoj bolnici

Milan Vujić
Epidural više nije bauk u gradiškoj bolnici

Gradiška - Epiduralna anestezija, kao jedan od načina ublažavanja porođajnih bolova koji se u svijetu godinama koristi, odnedavno je dostupna i ženama koje se porađaju u gradiškoj bolnici.

Do sada su se za porođaj bez bola odlučile dvije porodilje, ali je sve više budućih majki koje razmišljaju o takvoj vrsti anestezije.

U gradiškoj bolnici ističu da je jedna od prednosti epiduralne anestezije i to što je besplatna, a mogu da je dobiju sve porodilje koje ispunjavaju zdravstvene uslove.

Dvadesetdevetogodišnja Olivera Serdar iz Gradiške je druga trudnica koja se u gradiškoj bolnici porodila takozvanim bezbolnim metodom. Kaže da se osjeća veoma dobro i da bi opet isto učinila.

- Doktori su sve vrijeme bili uz mene i pružali mi podršku, a bolovi su bili minimalni - rekla je porodilja koja je prije desetak dana na svijet donijela djevojčicu.

Dodala je da je prednost ovakvog porođaja to što je bila budna i svjesna svega i da nikada neće zaboraviti prvi susret sa bebom kojoj je dala ime Hristina.

- Voljela bih da rodim još dvoje djece i uvijek bih se odlučila za bezbolan porođaj - rekla je srećna majka.

Marija Jurić (27) iz Gradiške prva je trudnica koja se u gradiškoj bolnici porodila uz pomoć epidurala, a za ovaj metod ima samo riječi hvale. Jurićeva, koja je na svijet donijela djevojčicu Saru, kaže da se i ona i beba osjećaju odlično.

Specijalista ginekologije i akušerstva Dušan Vukota istakao je da ono što je do sada bio početak u gradiškom porodilištu kada je riječ o bezbolnom porodu, sve više postaje rutina.

- Veoma nam je drago što smo se upisali u mapu bolnica ne samo u BiH nego i u regionu u kojima trudnice mogu bezbolno da se porode. To je danas zlatni standard u svijetu, ali i naš doprinos u medicinskom napretku prema kojem je gradiška bolnica na zavidnom nivou u RS u BiH - rekao je Vukota.

On je naveo da epiduralnu anesteziju ne može da dobije baš svaka porodilja, jer postoje medicinske indikacije za to. Objasnio je da je, između ostalog, neophodno da porodilja ima kontrakcije na tri do četiri minuta i da je porod već počeo.

Anesteziolog Monika Gašević-Kasagić objašnjava da ova anestezija nije štetna po zdravlje djeteta.

- U narednom periodu planiramo da još dodatno razvijemo tehniku bezbolnog poroda - istakla je Gašević-Kasagić koja dodaje da porodilja ne osjeća bol već samo nelagodnost u donjem dijelu tijela, dok je svjesna i normalno priča sa doktorima.

Ljekari bolnice u Gradišci, ohrabreni dobrim ishodom prvog i drugog bezbolnog poroda, nadaju se da će ova praksa naići na još veće interesovanje trudnica kako bi im porođaj ostao u što ljepšem sjećanju.

Tim

Da bezbolan porođaj protekne u redu i da porodilja i beba budu što bolje zbrinute u gradiškoj bolnici zadužen je tim koji čine doktori Dragan Janjić, Dejan Gvozden, Dejan Pejić i Dušan Vukota, te anesteziolozi Anika Đurđević-Švraka i Monika Gašević-Kasagić.

Ljekari objašnjavaju da je riječ o lokalnoj anesteziji, dok je žena budna i svjesna svega. To podrazumijeva ubrizgavanje anestetika putem katetera koji se postavlja u epiduralni prostor, a koji se nalazi van kičmene moždine.

Prednosti epiduralne anestezije:

- U 90 odsto slučajeva potpuno eliminiše bol

- Stručnjaci tvrde da je dobra i za bebu jer se manje zadržava u porođajnom kanalu

- Žena je sve vrijeme svjesna i budna te aktivno učestvuje u porođaju

- Porodilja je opuštenija, jer ne osjeća bolove pa se brže "otvara"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana