Ekspanzija uzgoja smilja u Trebinju dovela do problema

Ratomir Mijanović
Ekspanzija uzgoja smilja u Trebinju dovela do problema

Trebinje - Smilje, višegodišnja eterična biljka, popularna prvenstveno zbog ljekovitog svojstva, ali i prijatnog mirisa, uskoro će zamirisati širom Hercegovine, a uzgajivači se plaše da bi se mogla ponoviti situacija iz prethodnih godina kada sirovine nisu imali kome da prodaju.

Mnogi su u ovoj biljci vidjeli šansu za zaradu zbog čega je došlo do ekspanzije u uzgoju ove biljke, pa sada veliki broj njih strahuje da bi mogli imati problema sa otkupom. Cijena od 1.500 evra po otkupljenom litru destilovanog eteričnog ulja bila je magnet za uzgajivače koji smilje nazivaju još i "suvo zlato".

U Trebinju se već duže vrijeme smilje sadi i prerađuje, a koristi se prvenstveno za dobijanje eteričnog ulja, visoko cijenjenog u Evropi i SAD-u. Uzgajivači kažu da smilje nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a prerađivači, da je za litru eteričnog ulja potrebno od 500 do 700 kilograma smilja. Reklo bi se problema nema. Međutim, mnogi smatraju da imaju razloga za zabrinutost.

Tvrde da je sve više Trebinjaca, ali i njihovih komšija u Hercegovini, koji su se preorijentisali na uzgoj smilja, te je došlo do prezasićenosti tržišta i problema sa otkupnom cijenom.

Prema riječima direktora Agrarnog fonda Trebinje Veselina Dutine usljed velike potrebe za sirovinom na tržištu i potražnjom za eteričnim uljem od smilja, u Hercegovini je, prije dvije godine, došlo do naglog uzgoja ove kulture.

- Ljudi su tako vidjeli šansu da zarade i veliki broj njih počeo je sa uzgojem, zbog čega se prošle godine i pojavio problem otkupa. Smilja je bilo previše, sva sirovina stigla je u relativno kratkom periodu na berbu, a nije bilo dovoljno destilerija koje su mogle da prime toliku količinu na obradu i destilaciju. Došlo je do lančane reakcije, posebno 2015. godine, koja je, u tom smislu, bila prelomna - kazao je Dutina.

Kako stvari stoje, dodao je on, i ove godine u Trebinju će ove biljke biti u izobilju.

- Nadamo se samo da neće doći do zagušenja kada prispije sirovina, jer u Trebinju sada imamo četiri destilerije, od kojih je jedna nova, dok ih je u istočnoj i zapadnoj Hercegovini petnaestak - kaže Dutina.

Oni koji uzgajaju ovu biljku tvrde da bi mogli mnogo da zarade kada bi bilo uređeno tržište, ali podsjećaju da gradnja destilerije nije jednostavna.

Draganu Lončaru iz Petrovog Polja, ovo je treće proljeće kako se bavi uzgojem smilja. Kada je počinjao, ističe, nije se vodio time da će se od plantaže obogatiti, ali su mu očekivanja bila bolja nego što su sada

- Zasadio sam oko četiri i po dunuma smilja, pa sam očekivao i bolju zaradu. Da mogu nazad, ovim se ne bih bavio. Sad, šta je tu je, - kaže Lončar koji živi od poljoprivrede i uzgoja smilja.

- Smilje bi trebalo brati šest do sedam godina da bismo znali isplati li se ili ne. Sada, po kojoj cijeni ćemo ga prodati, preostaje nam da čekamo. Treba se nadati dobrom - rekao je on.  

Uzgojem smilja se već treću godinu bavi i Danica Marić, koja je do sada na svom imanju, takođe u Petrovom Polju, zasadila tri dunuma. Prema njenim riječima ne samo da se sadnja ove biljke isplati, već planira da ove godine i proširuje zasad.

- Sjeme sam dobila od destilerije "Elmar", već smo ga posijali, niklo je, i sad nam preostaje samo da ga posadimo. Prezadovoljna sam. Sve što imam prodam, a smatram da ni otkupna cijena nije loša - kazala je Marićeva.

Zdravstvene prednosti smilja

- smanjuje upalu i eliminiše toksine

- poboljšava regeneraciju ćelija

- opušta mišiće, tetive i ligamente

- sprečava nastanak krvnih ugrušaka i modrica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana