Edukacija lovaca iz svih opština Zeničko-dobojskog kantona

Srna
Edukacija lovaca iz svih opština Zeničko-dobojskog kantona

SARAJEVO - Stručni timovi Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane (INZ) u Zenici su sproveli niz edukacija za lovačka društva na području Zeničko-dobojskog kantona koja su imala za cilj sprečavanje širenja bolesti, zaštita zdravlja životinja i ljudi, bezbjedna konzumacija odstrijeljene divljači, saopšteno je danas iz ovog instituta.

Tokom jednomjesečne edukacije lovci su informisani o pravilnom postupanju i prvom pregledu, praćenju stanja neprirodnog ponašanja divljači i prepoznavanje prvih simptoma bolesti, te komunikaciji sa veterinarskim službama, bezbjednom transportu i zaštite životne sredine.

Shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH i kantonu, edukacije su održane predstavnicima društava s limitiranim brojem učesnika, a govorilo se o anatomiji, fiziologiji i ponašanju divljači, patološkim promjenama i neprirodnom ponašanju, te najčešćim bolestima divljači, pravilima higijene i tehnike rukovanja, kao aktuelnim propisima.

Predavači su bili doktori i magistri veterinarskih nauka, stručna lica Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane i saradnici-eksperti.

Predavanja su tokom februara i marta održana za članove 13 društava članica Lovačkog Saveza Zeničko-dobojskog kantona iz svih opština i gradova kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana