Dva Aleksandra ponos Srpca

Dejan Jovičić
Dva Aleksandra ponos Srpca

Srbac - Dva Aleksandra, jedan inovator, a drugi teolog sa najvišim ocjenama završili su visoko obrazovanje u Srbiji i postali ponos opštine Srbac.

Osim imena, ovim mladićima je zajedničko i to što su prva znanja sticali u školama na području srbačke opštine, obojica imaju po 25 godina, a iza sebe uspjeh o kojem bi mnogi mogli samo da sanjaju.

Inženjer arhitekture Aleksandar Komadina, koji je u oktobru završio postdiplomski studij u Novom Sadu, već ostvaruje značajne uspjehe jer je njegov projekat "Smart Up Cities" bio zapažen na konkursima u Parizu i Seulu.

Njegov vršnjak Aleksandar Debeljak dobio je nedavno Povelju Beogradskog univerziteta kao student generacije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Ovaj mladić je od 36 položenih ispita dobio 32 desetke i svega četiri devetke.

Komadina je prijavio svoj projekat na konkurs fondacije "K-Startup Challenge 2016" u Južnoj Koreji, koji je raspisan na temu "Kvalitet i unapređenje života u gradu". U saradnji sa kolegama iz drugih zemalja razradio je projekat opremanja "pametnih gradova". Ova ideja je naišla na pozitivne ocjene stručnog žirija u Seulu koji je pregledao 2.500 radova i njegov projekat postavio na 40. mjesto.

- Još veći uspjeh sam zabilježio u Parizu gdje je među 200 radova, moj projekat ušao u deset najboljih, tako da će fondacija finansirati rad na praktičnoj primjeni ideja - rekao je Komadina.

On ističe da su u projektu razrađene ideje za unapređenje energetske efikasnosti, smanjenje emisije štetnih gasova, rasterećenje saobraćaja i uštede u gradskom transportu.

- Razradili smo ideju ugradnje senzora na objektima rasvjete, tako što sijalice u noćnim časovima, kada nema vozila i prolaznika, svijetle sa pola snage, a prilikom nailaska vozila zasvijetle punim kapacitetom - kaže Komadina.

Njegov vršnjak Aleksandar Debeljak povodom Dana Beogradskog univerziteta dobio je Povelju u Beogradu za studenta generacije, a desetkom je odbranio i diplomski rad na temu "Odnos vjere i razuma".

Prije studija, Debeljak je sa odličnim uspjehom završio sve razrede osnovne škole u Nožičkom i svih pet godina školovanja u Bogoslovskoj školi u Sremskim Karlovcima.

- Za uspjeh u životu potrebni su trud, volja i istrajnost, dok talenat koji se stiče rađanjem samo olakšava da se dođe do uspjeha. Kroz školovanje, ideja vodilja bila mi je misao čuvenog duhovnika Vladike Nikolaja Velimiroviča da na svijetu nema veće časti, ali i odgovornosti od vršenja svešteničke službe - kaže Debeljak čiji je otac Slavko takođe sveštenik.

Tokom školovanja obišao je veliki broj pravoslavnih svetinja, a posebno nadahnuće osjetio je u manastiru Studenica u kome se nalaze mošti svetog Simeona. Najveća mu je želja da posjeti Jerusalim, Svetu goru i Manastir Hilandar.

"Pametni grad"

Po ideji Aleksandra Komadine, u "pametnom gradu" vozači bi pomoću informacionog sistema mogli znati gdje ima praznih mjesta u javnim garažama i parkinzima i kada je najmanja gužva u ulicama. Za uštedu u prevozu i smanjenju izduvnih gasova ovaj mladi inovator je dizajnirao bicikle, skutere i trotinete na električni pogon, kao i mjesta u gradu gdje bi se punili akumulatori.

- Od gradova koje sam do sada obišao, najbliži da se nazove pametnim gradom je glavni grad Norveške, Oslo, a moje ideje su primjenjive i u drugim milionskim gradovima, poput Beograda - kaže Komadina koji je sa roditeljima pokrenuo porodičnu firmu "Mali građevinar".

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana