Duško Ćutilo i Sanja Lakić s učesnicima Ljetnjeg kampa: Pokloni i zagljaji učvrstili drugarske veze

Milijana Latinović
Nove đačke torbe pune školskog pribora za srpsku djecu iz zapadnokrajiških opština u FBiH
Foto: GS | Nove đačke torbe pune školskog pribora za srpsku djecu iz zapadnokrajiških opština u FBiH

BOSANSKO GRAHOVO - Nove đačke torbe pune školskog pribora mali su znak pažnje za srpsku djecu iz zapadnokrajiških opština u FBiH, koja će zahvaljujući onima koje su životne staze davno odvele iz zavičaja, ali koji ne zaboravljaju korijene, spremni zakoračiti u novu školsku godinu.

Poklone za 19 djevojčica i dječaka iz Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara obezbijedili su vojvođanski Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sanja Lakić. 

Direktor Fonda Duško Ćutilo rekao je za "Glas Srpske" da su danas obišli djecu koja su u julu boravila u Ljetnjem kampu koji su za njih organizovali u Beogradu i Novom Sadu. 

- Prethodno smo uručili poklone i deci iz Lukavca i Odžaka. Obezbedili smo im torbe, školski pribor i literaturu. Ovo je bila prilika da sumiramo utiske iz kampa i razgovaramo o narednim projektima. Drago nam je što smo se sreli ponovo. Želja nam je, kada to bude moguće da obiđemo sva njihova domaćinstva - istakao je Ćutilo, naglasivši da će prekosutra obići i djecu iz Dalmacije. 

 

Zahvalio je domaćinima koji su ih ugostili u Osnovnoj školi u Bosnaskom Grahovu, kao i predstavnicima svih ovih opština i roditeljima.

- Ovo je bilo lepo druženje i obećali smo da ćemo se videti ponovo. Najlepše uspomene nosimo iz Krajine - poručio je Ćutilo. 

Oduševljenje nisu skrivala ni djeca ni roditelji. Pažnja i prijateljski zagrljaji iz Srbije za njih znače mnogo.

- Nemam riječi kojima bih opisala sve ovo. Djeca su srećna i oduševljena, a mi nismo ni slutili da neko toliko pažnje pridaje njima. Iz kampa su ponijeli najljepše uspomene, dočekani su u Srbiji na najljepši način i stekli su nove drugare. Zakuska u Grahovu i druženje protekli su na najljepši način - rekla je majka jedanaestogodišnjeg Marka iz Bosanskog Petrovca Danijela Latinović. 

Ona je zahvalna Ćutilu i Lakićevoj na svemu što su učinili za njenog sina i za svu ostalu djecu iz ovih krajeva. 

Ćutilo i Lakićeva su s posebnom ljubavlju organizovali u julu ljetnji kamp za 44 srpske djece iz Dalmacije i FBiH, jer on je porijeklom iz zapadne Krajine, a ona iz Dalmacije. 

Ideja je bila da djeci pruže priliku da bolje upoznaju svoju istoriju, jezik i kulturu, te da posjete ustanove i institucije, spomenike kulture, muzeje, te turističke atrakcije u Srbiji. 

Na jučerašnjem druženju u Bosanskom Grahovu uvjerili su se da su drugarske veze rođene u kampu neraskidive. 

PLANOVI 

Duško Ćutilo je rekao da u idućoj godini planiraju organizovati kamp za djecu iz cijelog regiona.

- Namera je da u kamp uključimo decu iz svih zemalja bivše Jugoslavije, zatim Mađarske, Rumunije i Albanije - istakao je Ćutilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana