Dubrovčanima se osladile trebinjske kuke

Ratomir Mijanović
Dubrovčanima se osladile trebinjske kuke

Trebinje - Dolaskom proljeća u Trebinju je počela i sezona berbe kuka, samonikle biljke čiji su izdanci jestivi, a plodovi vrlo otrovni.

Kuka, koju neki zovu i divlja šparoga, mada nije riječ o istoj vrsti, oduvijek je bila cijenjena u Hercegovini. Ovoj biljci vrijednost su ponovo podigli nutricionisti, koji ističu njenu prednost u čišćenju organizma.

Iako je branje veoma zahtjevno i opasno, jer kako kažu, na jednu kuku ide i jedna zmija, vezica na trebinjskoj pijaci košta od dvije do tri marke, dok ih u Dubrovniku cijene od deset do 12 maraka. Prodavci u Trebinju kažu da nije ni čudno onda što Dubrovčani dolaze kod njih po ovaj dar proljeća.

Dubrovčanka Ružica Petrić, koju smo zatekli dok kupuje kuke na trebinjskoj pijaci, kaže da redovno dolazi po ovu zelen.

- Kuke kupujem jer ih veoma volim. Nije ih lako brati, pa nije puno dati tri marke za vezicu. Najčešće ih kuvam i u kombinaciji sa jajima pripremim savršen obrok - priča zadovoljni kupac iz Dubrovnika.

Veljko Rikalo bere kuke u Popovom polju. On vezicu prodaje po cijeni od dvije marke.

- Trpeza naših predaka se ponovo vraća u modu. Kupuju i Trebinjci, ali i komšije. Iako ih je teško brati i mnogo zmija ima oko kuka, kada prodam 20 vezica na dan zaradim jednu dobru dnevnicu i meni je dovoljno - kaže Rikalo.

Nekada su u Hercegovini gosti čašćavani pršutom i ovčjim sirom, a sada su neizostavne i kuke. Ukusne i zdrave, postale su prava gastro poslastica, ali ugostiteljsko-turistički sektor još se premišlja. Da se "na kukama" može zaraditi dobra dnevnica prepoznali su mnogi, pa ovu biljku nude na pijacama, tržnicama, improvizovanim štandovima širom Trebinja… Ipak, one koji žele da idu u berbu upozoravaju da to nikako ne čine ljeti, kada ova biljka dobije crvene bobičaste plodove, koji su veoma otrovni.

- Kuke su čudo. Berba ove biljke uglavnom traje mjesec, a prodaja ide kao halva. Najviše se proda rano izjutra, pa zarada zna da bude i do 150 KM. Dobra je to svota. Kupci su pretežno iz Dalmacije iz Dubrovnika, koji ovu biljku spremaju na razne načine - kazao je jedan penzioner koji je u branju kuka vidio šansu za zaradu.

Recept

Prodavačica na trebinjskoj pijaci kaže da se kuke mogu pripremati na razne načine.

- Mogu se prokuvati, pa onda s jajima upržiti i dodati malo sira i začina i budu baš pikantne. Oni koji posebno vode računa o zdravlju jedu ih svježe, pa od njih prave i salatu sa mladim lukom, kuvanim jajima, dodaju maslinovo ulje i malo soli - kaže ova prodavačica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana