Dubrave kod Gradiške: Bošnjacima smeta Sveti Sava

M. V.
Dubrave kod Gradiške: Bošnjacima smeta Sveti Sava

Gradiška - Školski odbor Osnovne škole "Sveti Sava" u Dubravama kod Gradiške odbacio je inicijativu roditelja bošnjačke djece da ova ustanova promijeni naziv.

Iako se đaci dobro slažu i nikada nije zabilježen nijedan problem, njihovi roditelji ne mogu da se dogovore o nazivu škole zbog čega je došlo do podjela između mještana Dubrava i Laminaca. Roditelji bošnjačke djece organizovali su još 2013. godine potpisivanje peticije za promjenu naziva škole, a u novoj inicijativi ističu da ne prihvataju odgađanje problema.

- Većina roditelja traži da naziv škole ne bude vjerski, jer obrazovne ustanove ne bi trebalo da nose imena svetaca. Razočaran sam odlukom Školskog odbora - kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dubrave Enver Alagić koji kaže da neće odustati od insistiranja na promjeni naziva škole.

U upravi škole kažu da naziv ne predstavlja problem i da se srpska, bošnjačka i romska djeca dobro slažu.

- Činjenica je da je većina djece bošnjačke nacionalnosti, ali u školi nema nikakvih vidljivih podjela i djeca se izuzetno slažu. U ovom kolektivu je divno raditi - kaže direktor škole Rajna Soldat.

Odluka školskog odbora će biti upućena Ministarstvu prosvjete i kulture RS koje će dati konačan sud o inicijativi za promjenu naziva škole.

- Bez obzira na krajnji ishod naša želja je da ne dođe do konflikata među djecom, nastavnicima i roditeljima - istakla je Soldat.

U školi "Sveti Sava" u Dubravama nastavu pohađa 299 učenika među kojima je 170 Bošnjaka, 105 Srba i 24 Roma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana