Društveni domovi i igrališta u Srpcu oblače novo ruho

Dejan Jovičić
Društveni domovi i igrališta u Srpcu oblače novo ruho

SRBAC - Društveni domovi i školska dvorišta u Srpcu nisu dovoljni iskorišćeni za potrebe mladih, što je opredijelilo lokalnu upravu da izdvoji novac za njihovu adaptaciju i tako omogući novi prostor za bavljenje sportom i za rekreaciju.

Kroz 14 projekata neformalnih grupa mladih, koji su odobreni na nedavno okončanom javnom pozivu, veći broj ovih objekata biće obučen u novo ruho, za šta je iz opštinskog budžeta obezbijeđeno 13.000 KM.

Mladi iz Nožičkog organizovali su se kako bi uredili okupljalište u krugu mjesnog doma i postavili vanjsku rasvjetu, a srediće i igralište za odbojku na pijesku u blizini škole.

Predstavnik jedne od neformalnih grupa mladih iz ovog sela Dragoslav Savić kaže da razvojem sportskih i turističkih sadržaja žele doprinijeti ostanku mladih.

- Moja ekipa završava uređenje igrališta i farbanje tribina, a druga grupa je zadužena za sređivanje natkrivenog objekta koji će imati stolove, stolice i kamin, što će biti idealno za rođendanske i druge proslave. Uradićemo tablu i putokaze sa prikazom turističkih lokacija u selu, a predstavićemo ih na turniru u odbojci kojim ćemo ozvaničiti kraj projekta. Mladi će dobiti kvalitetnije sadržaje, a privući ćemo i nove posjetioce - rekao je Savić.

Biće rekonstruisan i dom u Bardači i nabavljena ozvučenja za dom u Razboju Ljevčanskom za potrebe folklornih i drugih manifestacija, a obnoviće i društvenu vikendicu u Brezovljanima, gdje se druži omladina.

Radoslav Balaban iz Dugog Polja kaže da će njihova neformalna grupa, uz finansijsku pomoć opštine, nabaviti sto za stoni tenis i drugu sportsku opremu za društveni dom, gdje se redovno okupljaju mladih iz tog sela.

- Igramo ovdje razne društvene igre, a kada nabavimo novu opremu, organizovaćemo turnir u stonom tenisu i druge sportske događaje. Planiramo krečenje objekta, farbanje lamperije i postavljanje pločica, kao i nabavku klima uređaja - rekao je Balaban.

Omladina iz Ćukala najčešće se okuplja na fudbalskom i odbojkaškom igralištu, gdje će uz pomoć opštine biti postavljena rasvjeta za noćne turnire, a mladima iz naselja Crveni jarak u Srpcu biće donirana sredstva za nabavku golova i opreme za mali fudbal i stoni tenis. Novi sto i rekete dobiće i Omladinski stonoteniski klub Srbac, a mališanima iz Kobaša biće izgrađena igraonica u blizini škole.

Predstavnik neformalne grupe “Mali odmor” Miroslav Brkić kaže da će njihovim projektom djeca i omladina dobiti kvalitetnije uslove za provođenje slobodnog vremena.

- Vidjeli smo da sve veći broj mladih dolazi u slobodno vrijeme na školsko igralište i došli smo na ideju da u blizini postavimo sprave za teretanu na otvorenom. Takođe ćemo napraviti pet novih klupa - rekao je Brkić.

Radionice

Do kraja godine biće realizovane i četiri kreativne radionice za mlade od 15 do 30 godina i djecu sa posebnim potrebama, koji će savladati tehnike bojenja na lanenom platnu, bojenja stakla, pravljenja nakita i foto-radionice. Osim toga, biće izrađena veb-stranica i mobilna aplikacija kojima će se promovisati mogućnosti volontiranja u Srpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana