Drugovanje sa pčelama recept za dugovječnost Ljube Novaković iz Bijeljine

Ljilja Aleksić
Drugovanje sa pčelama recept za dugovječnost Ljube Novaković iz Bijeljine

Bijeljina - Ljubo Novaković iz Bijeljine, koji gazi 84. godinu, otkad zna za sebe druguje sa pčelama, a smatra da se među ljekovitim svojstvima pčelinjih proizvoda krije i recept za dugovječnost.

Pčelarenje je tradicija u njegovoj porodici, a ljubav prema ovim vrijednim bićima naslijedio je od majke. Pčele, kako kaže Novaković, ga prate cijelog života, a pčelarstvom se aktivno bavi više od pola vijeka.

- Kada se moja majka udala za mog oca, donijela je od svojih roditelja košnicu pčela. Kada sam se ja rodio, bilo je desetak košnica i tako je sve počelo - ispričao je Novaković koji je i predsjednik Udruženja pčelara "Semberija".

Dodao je da od tada nikad nije bio bez pčela, čak ni za vrijeme ratova.

- Sjećam se da je u Drugom svjetskom ratu sve izgorjelo, ali pčele su nekako opstale. Od tada pa do danas pčele su sa mnom. Nekada sam imao po 200 košnica, sada imam 75. Prošle godine sam prodao 50 košnica, ali ne planiram više da se rastajem s njima - kaže najstariji pčelar na području Semberije i Majevice, a vjerovatno i RS.

Godine mu nisu teret. Dobro se osjeća i svakodnevno obavlja sve poslove. Još vozi automobil.

- Duboku starost pripisujem druženju sa pčelama. Malo ima mojih vršnjaka, a na ovim prostorima čak ne poznajem nijednog. Ima tu malo i genetike, moj pradjed je živio 112 godina - navodi ovaj majstor pčelarenja.

Dodaje da su ljekovita svojstva meda poznata od davnina, te da se ovaj pčelinji proizvod koristi kao hrana i kao lijek, zbog čega svaki dan počinje uz med.

- Svako jutro pijem čaj u koji obavezno stavim kašiku meda. Kafu ne pijem već 50 godina, kao ni alkohol. Penziju sam zaradio kao šumar. Boravio sam na čistom vazduhu, pa je možda i to doprinijelo da se u dubokoj starosti osjećam kao mladić - kaže Novaković sa smiješkom.

Zdrav način života, dodaje on, podrazumijeva i što manje stresa i nerviranja. Iako će ova godina, po svemu sudeći, biti još jedna u nizu loših za pčelare, Novaković se ne predaje, već razmišlja pozitivno. Svjestan je da je jaka zima prepolovila pčelinja društva, te da će bagremov med biti ponovo rijetkost, ali ljubav prema pčelama pobijediće sve nedaće.

Pomoći, kako ističe, za pčelare je jako malo. Nešto novca dobijaju od grada Bijeljina, ali to nije dovoljno. Ipak, pčelari se međusobno pomažu dijeleći savjete zlata vrijedne.

- Svakodnevno obilazim pčelare svojim automobilom bez ikakve nadoknade. Nije mi teško ako mogu nekome pomoći, pružiti savjet. Obiđem oko 50 pčelara koji su u krizi i kažem im šta da urade. Rado me slušaju, zapisuju i čuvaju moje savjete, a to mi mnogo znači - kazao je Novaković kojem su njegove kolege poželjele još puno godina rada, ljubavi, strpljenja i iskušenja u pčelinjacima.

Savjet

Ljubo Novaković kaže da pčele mogu pomoći u liječenju mnogih oboljenja, pa čak i kad je u pitanju jak bol.

- Na bolnom mjestu prvi dan trebalo bi da vas ujede sedam pčela, ali koje ste svojim rukama uhvatili. Poslije treba svaki dan deset komada. To treba praktikovati 20 dana zaredom i bol nestaje 100 odsto, provjereno. Pčelinji otrov se na ovaj način ubrizgava u tijelo - kaže ovaj starac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana