Drljača, Zelenković: Potrebno postepeno ukinuti 21 putni prelaz

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD- U Novom Gradu je, u skladu sa zakonskim propisima, potrebno ukidanje 21 putnog prelaza i to će biti urađeno postepeno, zaključeno je na današnjem sastanku načelnika opštine Miroslava Drljače sa izvršnim direktorom poslova infrastrukture u "Željeznicama Republike Srpske" Draganom Zelenkovićem.

Zelenković je rekao da je prijedlog "Željeznica Republike Srpske" da bude ukinut 21 prelaz u Novom Gradu što je, kako je ocijenio, nemoguće.

"Pokušaćemo da sa lokalnom upravom nađemo rješenje za ukidanjem jednog ili dva prelaza do kraja godine, te da kroz godine postepeno ovaj problem bude riješen", rekao je Zelenković i ukazao da je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju posvetiti drumskoj signalizaciji - obnovom postojeće i postavljanjem nove.

On je naveo da područjem opštine Novi Grad prolazi pruga u dužini od 54 kilometra i postoji 49 putnih prelaza, a da je Zakonom o željeznicama propisano da je udaljenost između pružnih prelaza dva kilometra.

"Problem je jer imamo previše pružnih prelaza i nema predviđenog zakonskog rastojanja", rekao je Zelenković.

Zelenković je naveo da na mreži pruga "Željeznica Republike Srpske" ima ukupno 246 putnih prelaza, te pokušavaju da nađu rješenje sa opštinom Novi Grad i drugim lokalnim zajednicama, za koje je to, kako je rekao, teška tema.

Drljača je istakao da je potrebno ispoštovati zakonske propise i izbjeći saobraćajne nesreće u kojima stradaju ljudi.

"Dio prelaza je izgrađen u ratnom periodu, kada praktično nije bilo saobraćaja, kako bi ljudima bio olakšan prilaz, najčešće, poljoprivrednim parcelama", podsjetio je Drljača.

On je rekao da će biti organizovan obilazak svih putnih prelaza, kako bi bilo utvrđeno gdje je najmanja šteta za stanovnike i na osnovu toga biće napravljena selekcija, odnosno odlučeno koji će biti ukinut.

Drljača je naglasio da ovaj problem treba riješiti kako bi bila poboljšana bezbjednost saobraćaja, ali na način da najmanje štete imaju građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana