Drljača: Do kraja godine konstitutivna sjednica Skupštine opštine Novi Grad

Srna
Foto: Arhiva

NOVI GRAD- Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača /SNSD/ očekuje da će do kraja godine biti održana konstitutivna i prva redovna sjednica Skupštine opštine, kao i da će u lokalnom parlamentu imati skupštinsku većinu.

Drljača je danas rekao Srni da su u toku konsultacije političkih subjekata, te da će u narednom periodu biti dogovorena skupštinska većina koja će djelovati na osnovu sporazuma potpisanih prije lokalnih izbora u BiH.

"S obzirom na to da imamo obavezu da do kraja godine usvojimo budžet, zbog pomjeranja datuma izbora to je neizvodivo. Mislim da ćemo, kada budu održane konstitutivna i prva redovna sjednica Skupštine opštine, usvojiti odluku o privremenom finansiranju, a ostale dokumente u vezi sa budžetom u januaru naredne godine", rekao je Drljača.

On je rekao da će u prvom dijelu godine biti održano više sjednica lokalnog parlamenta nego što je to bio slučaj ranije, kako bi bili usvojeni svi potrebni dokumenti.

Drljača je naveo da, za sada, zbog pomjeranja datuma lokalnih izbora, nema većih problema u funkcionisanju opštinske uprave.

"Centralana izborna komisija je uspjela da u roku od 30 dana objavi rezultate izbora, osim za neke lokalne zajednice. Mislim da je pomjeranje datuma lokalnih izbora bilo nepotrebno", smatra Drljača.

On je rekao da su suvišna bila i ponovna brojanja glasačkih listića, između ostalih i u Osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad.

"Sva prebrojavanja čine se suvišna. Međutim, dobra su sa stanovišta da se prekinu sumnje u regularnost izbora i da se utvrdi tačan broj glasova", rekao je Drljača.

Drljača je naveo da je izborni proces u Novom Gradu pratilo gotovo hiljadu lica, 494 posmatrača, od kojih su većina bili predstavnici političkih subjekata, kao i 462 člana biračkih odbora.

On je rekao da, kada je riječ o rasporedu manadata u lokalnom parlamentu, nema većih promjena u odnosu na prethodni.

U novom sazivu Skupštine opštine Novi Grad najviše odbornika ima Savez nezavisnih socijaledmokrata /SNSD/ - 10, Srpska demokratska stranka-SRS pet, DNS tri, po dva odbornika PDP, SDA, Socijalistička partija i koalicija "Zajedno za Novi Grad" /Narodni demokratski pokret, Demokratska Srpska, Demos Ujedinjena Srpska/, dok je mandat nacionalnih manjina osvojio Hasan Rasavac, kandidat Stranke demokratske aktivnosti /A-SDA/.

U prošlom sazivu lokalnog parlamenta najviše odbornika imao je SNSD - devet, po tri odbornika SDS, DNS, SDA, po dva odbornika PDP i NDP, te po jednog odbornika Srpska radikalna stranka Republike Srpske, SDP, SP, Ekološka partija Republike Srpske i mandat nacionalnih manjina nezavisni kandidat Miloslav Brabenec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana