Dragoslav Vasiljević - apsolutni laureat Dana harmonike

Srna
Dragoslav Vasiljević - apsolutni laureat Dana harmonike

Ugljevik - Dragoslav Vasiljević iz Srbije proglašen je večeras laureatom cjelokupnog takmičenja na Sedmom međunarodnom muzičkom festivalu “Dani harmonike” koji je u Ugljeviku okupio 500 učesnika iz 10 evropskih zemalja.

Slaviša Perić, direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” ocijenio je da je Festival bio izuzetno uspješan i istakao da je međunardoni žiri imao veoma težak zadatak.

“Izdvojeno je devet najboljih od ukupno 500 takmičara iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Austrije, Mađarske, Rusije i Ukrajine”, rekao je Perić.

U prvoj kategoriji nagrađena je Antonela Gavrić iz Hrvatske, Luka Simić iz Srbije u drugoj kategoriji, u trećoj Dragoslav Vasiljević iz Srbije, Veljko Milojković, takođe iz Srbije u četvrtoj kategoriji, a u petoj i šestoj Dušan Čeganjac i Nevzad Demirović iz Srbije.

U prvoj kategoriji od kamernih sastava prvonagrađeni su Dejan Bjelobaba i Milan Tešanović iz BiH, u drugoj kategoriji trio “Oblivion” koji čine Dijana Prelić, Jelena Trgić i Bojan Prelić iz BiH, a u trećoj duo “Motiv” koji čine David Bertran i Miloš Blagojević iz Srbije.

Nagrađeni orkestri u prvoj kategoriji su harmonikaški orkestar Umjetničke škole Poreč iz Hrvatske, u drugoj kategoriji Orkestar harmonika srednjih škola iz BiH, a laureat cjelokupnog takmičenja je Dragoslav Vasiljević iz Srbije.

Publici su se tokom festivala predstavila i eminentna imena iz svijeta muzike - Vladimir Murza, Aleksandar Skljarov i Jurij Šiškin.

Večeras, prije dodjela nagrada publici se predstavio Šiškin, eminetni umjetnik iz Rusije koji je svojom muzikom izmamio aplauze publike. Vladimir Murza je održao koncert harmonike.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić proglasio je festival zatvorenim.

Festival je organizovala Muzička škola “Kornelije Stanković” i Udruženje umjetnika “Artist”, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

Sedmi međunarodni festival “Dani harmonike” počeo je 8. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana