Dr Dražan Erić, dobitnik Večernjakovog pečata za Glas Srpske: Mladi kadrovi budućnost zdravstva RS

Radmila Đević
Dr Dražan Erić, dobitnik Večernjakovog pečata za Glas Srpske: Mladi kadrovi budućnost zdravstva RS

Foča - Ako ste vrijedni i talentovani i radite svoj posao na najbolji način, nema tog čovjeka niti sredine koji bi vaš talenat i rad mogli ugušiti. Uvijek će se naći neko ko će to prepoznati i nagraditi.

To je poruka, ali i životni moto šefa Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Univerzitetske bolnice Foča Dražana Erića, koji je nedavno proglašen za ličnost godine u BiH u oblasti nauke na manifestaciji "Večernjakov pečat" održanoj u Mostaru.

Erić je, zajedno sa kolegama iz Univerzitetske bolnice u Foči, prošle godine izveo replantaciju šake, što je prvi takav zahvat u RS. Time je mladom Aleksandru Radoviću iz Rogatice, kojem je cirkular odsjekao pola šake, pomogao da ne ostane invalid. Upravo je taj ljekarski podvig presudio da se okiti prestižnim priznanjem "Večernjeg lista".

- Tom operacijom napravili smo iskorak u mikrohirurgiji i pokazali da imamo znanje, a to je veliki uspjeh za našu ustanovu, za cijelu Srpsku, da imamo dovoljno iskustvo pomoću kojeg prevazilazimo i materijalne nedostatke, a da postižemo rezultat. Time smo cijeloj BiH, ali i Evropi, poslali poruku da mi možemo i u teškim uslovima u kojem se naše zdravstvo nalazi bilježiti uspjehe. Za to samo morate imati ljude, a sreća, mi ih imamo. Drago mi je da su to prepoznali drugi i da sam baš ja laureat takve jedne nagrade koja pripada bolnici, Foči i cijeloj RS - istakao je Erić. Dodaje da je u stalnom kontaktu sa Aleksandrom kojem je spasio život i uljepšao mladost.

- Često smo u kontaktu i on već sada ima vrlo dobre pokrete šake, dosta već radi rukom, prezadovoljan je i presrećan što nije invalid. Očekuje ga još jedan korektivni zahvat kako bi se dobili što bolji pokreti šake - kazao je Erić. On smatra da je budućnost zdravstva RS upravo u mladim kadrovima.

- Ako pustite mlade ljude koji znaju i imaju energiju i koji hoće da rade, svi problemi se mogu riješiti. Novac jeste i uvijek će biti problem, ali ako dovedemo prave ljude na pravo mjesto, onda će stanje u zdravstvu sigurno biti bolje.

Ako se politika prema mladima i kvalitetu u narednom periodu ne promijeni, Erić teška srca ističe da se u takvoj situaciji ne vidi na ovim prostorima.

- To nije moj poraz, to je poraz zdravstvenog sistema i politike uopšte. Ne razmišljam samo ja tako, nego mnogo mladih. Ako se ne promijeni sistem i ne pruži šansa onima koji znaju da rade svoj posao, sigurno ćemo izgubiti mnogo kvalitetnih ljudi. Evropa jedva čeka da dobije ljude u koje nije ulagala, a koji znaju - ističe Erić.

Naglašava da odnos sa pacijentom počinje razgovorom i ulijevanjem povjerenja, iz čega proizlazi da svaka operacija bude uspješna. Zbog takvog odnosa, ali i brojnih uspješno izvedenih operativnih zahvata, Dražan Erić je danas jedan od najmlađih i najperspektivnijih mladih hirurga u svijetu.

Razvoj karijere

Akademsku karijeru dr Dražan Erić počeo je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Briljantnost znanja i vještine prepoznao je tadašnji dekan Medicinskog fakulteta i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Boriša Starović. Nimalo slučajno, izabrao je Erića da prisustvuje jednom operativnom zahvatu, što je bilo presudno da plastična hirurgija postane dio njegove uže specijalizacije. Diplomirao je 2003, a njegove kvalitete prepoznao je i profesor Milomir Ninković, svjetski poznati plastični i rekonstruktivni hirurg sa kojim Erić operiše i konstantno se usavršava.

- Profesoru je drago zbog nagrade. Već u maju dolazi u našu bolnicu da zajedno operišemo i to pacijente iz BiH i Srbije, i ja mislim da takav jedan čovjek zaslužuje da bude ličnost godine u BiH - priča Erić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana