Donski kadeti će ponovo proći ulicama Bileće, kao prije 100 godina

Srna
Donski kadeti će ponovo proći ulicama Bileće, kao prije 100 godina

BILEĆA - Ruski kadeti, pripadnici Donskog kadetskog korpusa će ponovo, kao i prije 100 godina, proći ulicama Bileće, poručio je večeras direktor tog slavnog ruskog korpusa Andrej Aleksandrovič Rembajlo na “Bratskoj večeri” u Bileći.

“Večeras smo simbolički donijeli našu zastavu koja je bila prije 100 godina u Bileći i ovo je njena druga otadžbina”, rekao je direktor Donskog kadetskog korpusa na svečanosti kojom je završena trodnevna manifestacija “Doncima u čast”, povodom 100 godina od njihovog dolaska u Bileću.

On je ponovio da će donski kadeti ponovo doći u posjetu Bileći i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije povodom ovog velikog jubileja.

U okviru “Bratske večeri” održana je projekcija filma “DKKK 2021” koji govori o istoriji tog najelitnijeg korpusa nekadašnje Carske Rusije, koji je obnovljen 1991. godine, kao i o njegovom sadašnjem modernom radu i školovanju kadeta za buduće ruske oficire u Donskom kadetskom korpusu.

Posebno zbog ove večeri, u Bileću je prvi put došao jedini potomak na ovim prostorima jednog od donskih kadeta koji su prije 100 godina boravili u Bileći, profesor Aleksej Arsenjev iz Novog Sada.

“Moj otac je došao u Bileću sa korpusom, u izbjeglištvo bez roditelja, i ta škola i vaspitanje koje je stekao ovdje u vašoj kasarni su mu bili i majka i otac”, rekao je profesor Arsenjev, istakavši da su kadeti svoje značajno obrazovanje stekli u ovom malom mjestu, na šta treba svi da budu ponosni.

On je donio obiman materijal - knjiga, uspomena, tekstova, originalnih crteža kadeta, koji su u Bileći, između ostalih mnogobrojnih djelatnosti, još tada izdavali i imali svoj ilustrovani rukopisni časopis sa farbanjem.

Profesor je govorio o velikim dostignućima i karijerama koje su donski kadeti koji su bili u Bileći u teškim životnim uslovima ostvarili kod nas i širom svijeta, a jedan od njih je bio poznati astronom u američkoj NASA, drugi, rođeni Bilećanin, je u Čileu jedini na svijetu napisao enciklopediju o molibdenu.

Pomenuo je i druge poznate kadete koji su poslije postali beogradski arhitekte mnogih važnih zgrada u srpskoj prestonici, profesori fakulteta, pjesnici, te projektanti hidroelektrane “Bajina Bašta”.

Bogat kulturno-umjetnički program u Domu kulture “Jevto Dedijer” priredila su bilećka kulturno-umjetnička društva “Vojvoda Vlatko Vuković”, “Vojvoda Gligor Milićević”, “Vladimir Gaćinović” i “Zora”.

Organizator manifestacije je Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće, a generalni sponzor “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana