Domu zdravlja Han Pijesak Srbi iz Kanade donirali medicinsku opremu

A. J.
Domu zdravlja Han Pijesak Srbi iz Kanade donirali medicinsku opremu

Han Pijesak - Udruženje Srba sarajevsko-romanijske regije iz Toronta doniralo je juče Domu zdravlja Han Pijesak medicinske aparate u vrijednosti od 20.000 maraka.

U ovu zdravstvenu ustanovu stigli su novi biohemijski analizator, EKG aparat, inhalator i komora za razvijanje RTG filma.

- Pomoć je stigla od naših ljudi koji žive u Kanadi, a koji su toliko skromni da ne žele da izdvoje nikoga iz Udruženja, jer smatraju da su svi podjednako zaslužni za donaciju - rekao je direktor Doma zdravlja Milan Borovina.

Uprkos donaciji, stanje u Domu zdravlja je alarmantno, jer medicinari imaju mnoštvo prepreka kako bi pružili zdravstvenu zaštitu za oko 4.000 pacijenata, od čega 800 penzionera i 192 osnovca. Posljednju platu su primili za oktobar prošle godine zbog čega su stupili u štrajk.

- Nemamo novca za nabavku opreme, laboratorijskih materijala, te goriva za prevoz pacijenata - rekla je predsjednik Sindikata radnika ovog doma zdravlja Milena Mandić.

Jedina olakšavajuća okolnost jeste to što pacijenti lijekove nabavljaju u "Apoteci Han Pijesak" u kojoj su cijene iste kao i u susjednim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana