Domaćinstvo mališana Ilića za ponos cijelog sela

AA
Domaćinstvo mališana Ilića za ponos cijelog sela

Srebrenica - Domaćinstvom Nedeljka, Božane, Branka i Aleksandra Ilića iz Bratunca, čija je porodična tragedija lani potresla cijelu BiH, mogu da se ponose svi oni koji su im pomogli da dobiju krov nad glavom.

Nakon što su izgubili roditelje, priča je dospjela u javnost, a stigla je pomoć od organizacije "Budimo ljudi", koja je uz pomoć humanista obezbijedila novi dom za Iliće. U staroj kući nisu imali čak ni kupatilo, a sada im je život mnogo olakšan. Božana i Branko, koji svaki dan putuju 15 kilometara do škole, kažu da im ne pada teško ni ustajanje u pola šest, jer ih u školskim klupama čekaju drugari.

- Imam 13 godina, svaki dan idem u školu i svaki dan ovdje čistim po dvorištu. Imam puno drugara u školi i lijepo mi je - kaže Branko koji pohađa sedmi razred.

Branko i Nedeljko preuzeli su brigu o domaćinstvu, a uglas kažu da uživaju dok brinu o životinjama. Ne kriju ni ponos što su uspjeli da odgaje najbolje svinje u selu.

- Imamo kozu, kokoške, cuku, a kupićemo opet i svinje. Branko i ja pripremimo i drva. Volimo da radimo. I maline smo posadili. Srećni smo, imamo skoro sve - priča Nedeljko koji je napustio školu da bi brinuo o mlađoj braći i sestri.

Najviše im nedostaje najmlađi brat Aco, koji, otkako im je majka umrla, živi sa stricem i strinom u Beogradu.

- Nisam mogao dozvoliti da odu u dom. Moja žena to najbolje razumije, jer je i ona kao mala ostala sama sa bratom. Ova djeca su naša, nemaju nikoga prečeg od nas, mi smo sada njihovi roditelji - priča Milovan kojeg su nadležni organi prepoznali kao najboljeg staratelja i nisu pogriješili.

Dok je u Beogradu djecu pazi komšinica Joka Mićić, koja održava kuću i kuva i poručuje da je uvijek tu za djecu i sve njihove želje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana