Domaćini ustaju prije pijetlova

Sreten Mitrović
Domaćini ustaju prije pijetlova

ROGATICA - Poljoprivredno gazdinstvo Džida u Borikama je svijetli primjer širom Rogatice, a to dokazuju i nagrade koje osvajaju gdje god izlože svoje proizvode. Osim proizvodnje žita i krompira, po kojem su nadaleko čuveni, bave se i mljekarstvom, a da bi sve postigli, u rad su uključeni svi članovi ove uzorne porodice, od najstarijih do osnovaca.

Nagradama su se okitili i na nedavno održanoj 57. regionalnoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici, gdje su bili glava porodice Dragomir i njegova supruga Stanka, sinovi Duško i Željko sa suprugama i petoro unučadi, odnosno svih 11 članova ove po mnogo čemu jedinstvene seoske porodice iz Lijeske.

Gazdinstvo Džida po uređenju štanda i prisustvu članova porodice već na startu izložbe privuklo je veliku pažnju posjetilaca. Među njima je bio i predsjednik komisije za ocjenjivanje kvaliteta krompira Vojislav Trkulja iz Banjaluke, koji je rekao da se radi o istaknutom poljoprivrednom gazdinstvu i nosiocu brojnih priznanja za svoje proizvode sa izložbama i sajmovima, ne samo u Rogatici nego i šire.

Samo na ovogodišnjoj izložbi porodica Džida osvojila je prvu nagradu za izloženi sjemenski krompir i treću za kolekciju priplodnih ovaca, kojih u toru ima više 50, ne računajući jagnjad.

Ali to nije i sve sa čim se Džide ponose. Ove godine sa 15 hektara vlastitog i u zakup uzetog zemljišta proizveli su oko 50 tona kvalitetne merkantilne pšenice i odmah nakon žetve isporučili je jednom mlinu kod Bijeljine. Bilo je i nešto zobi za vlastitu stoku i raži za tržište.

Uz to Džide su ove godine, kao vlasnici privrednog društva “Agro plod” krompir sijali na 30 hektara zemljišta i iz trenutne kampanje vađenja očekuju da uskladište, a zatim tržištu ponude, oko 1.000 tona sjemenskog i merkantilnog krompira.

Poznati su i po proizvodnji mlijeka. Prve litre isporučili su u junu 2010. godine bilećkoj mljekari “Pađeni”, sa kojom do danas imaju dobru poslovnu saradnju.

- Lani smo isporučili 19.000 litara, a za devet mjeseci ove godine više od 17.500 litara od šest muznih krava koje će uskoro dobiti pojačanje sa nove tri steone mlade junice - priča Dragomir.

Sve što su postigli i postižu rezultat je danonoćnog rada cijele porodice.

- Svi radimo, od nas najstarijih do mojih osnovaca. U našoj kući na spavanje se ide u kasne večernje sate i ustaje uz prve pijetlove, a nerijetko i prije njih, zavisno od poslova koje treba obaviti - kaže Dragomir, kome u pomoć pristižu unuci i unuka Željana, koja je maturant rogatičkog Srednjoškolskog centra.

Sjetva

Iako kampanja vađenja krompira još traje Džide već uveliko misle i na narednu godinu kroz nastupajuću jesenju sjetvu.

Radi plodoreda, oni ovih dana, odmah nakon vađenja krompira, uz primjenu potrebnih agrotehničkih mjera i sa najvećim dijelom vlastite mehanizacije, na istim parcelama siju merkantilnu pšenicu. Do sada je zasijano oko 70 dunuma i ta količina raste sa količinom izvađenog krompira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana