Domaća hrana i kozmetika idu kao alva

Dejan Jovičić
Domaća hrana i kozmetika idu kao alva

SRBAC - Domaćice učlanjene u srbačko Udruženje žena, njih 45, neumorno rade na očuvanju starih zanata, tradicije i običaja, a njihovi proizvodi dostupni su sve većem broju kupaca u Republici Srpskoj.

Pored Krajiške kuće u Banjaluci i Kuće Lijevča i Potkozarja u Gradišci njihovi proizvodi odnedavno su dostupni i u Potkozarskoj kući u Prijedoru, a među najprodavanijim su domaći pekmezi, ljuti džemovi, medenjaci i prirodna kozmetika.

Ljiljana Nuždić iz Srpca pravi ulja od kantariona i čajeve, meleme i tinkturu od gaveza i razne likere za kojima vlada velika potražnja.

- Sakupljam ljekovito bilje poput nane, hajdučke trave i kantariona, a jako je dobra i vranilova trava, koja se koristi za čajne mješavine. Ulje od kantariona služi za zarastanje rana, pomaže kod proširenih vena i upale. Sve radim na prirodnoj bazi i mnogi koji dođu ponovo se vraćaju - kaže Ljiljana, koja izrađuje i kutije za ukrase, šminku i poklone.

Na vlastitom izložbenom salonu u Srpcu se redovno mogu pronaći proizvodi Brane Suvajac, koja uzgaja lješnjak već osam godina na parceli od jednog i po hektara, a prije šest mjeseci je počela sa proizvodnjom domaće čokolade.

- Ručno pripremam čokoladu sa manjim sadržajem šećera. Osnova je prženi lješnik, a onda dodajem različite vrste suvog voća. Imam razne kalupe pa izrađujem čokolade po narudžbi, za rođendane, godišnjice i druge lijepe povode - rekla je Brana, koja pravi i liker od prženog lješnika.

Među članicama udruženja je i Tanja Vučić iz Donjih Srđevića, koja se bavi proizvodnjom kozijeg sira sa raznim dodacima.

- Imam raznih vrsta u ponudi, a više pravim sir koji može da stoji, kao što je sušeni sa raznim dodacima, zatim sa susamom, ljutom tucanom paprikom, koprom, šarenim biberom i kombinaciju šarenog bibera i bosiljka. Proizvodim i svježi sir, tvrdi i polutvrdi, sir u maslinovom ulju, kefir, kao i mlijeko i surutku koja se najviše traži - kaže Tanja, koja uzgaja deset koza.

Ističe da je kozji sir važan za jačanje nervnog sistema, imuniteta, disajnih puteva, probave, rada srca i bubrega, kao i za smanjenje holesterola, a za njegovu pripremu koristi pasterizovano mlijeko, što, kako kaže, mnogo znači za zdravlje.

- Mlijeko pasterizujem na 72 stepena i brzo hladim na 35, a onda sirim sa sirilom u prahu. Za jedan tvrdi ili polutvrdi sir je potrebno i do deset litara mlijeka. Sve u vezi sa pripremom radim sama, a muž mi pomaže sa ishranom stoke. Iznenađena sam interesovanjem ljudi koji uvijek iznova dolaze, posebno onih koji imaju zdravstvene tegobe - kaže Tanja i dodaje da planira da proba pripremu rolovanog sira.

Domaću kuhinju njeguje i Milka Stanković, koja pravi domaće rezance za supu od domaćih jaja po tradicionalnoj recepturi, a proizvodi i kukuruzno brašno.

- Rezance pravim po receptu naših baka, a njihova prednost je što se ne raspadaju nakon podgrijavanja i budu još ukusniji. Ako se čuvaju u papirnoj kesi, mogu stajati i do godinu dana - kaže Milka.

Predsjednica udruženja Vesna Smiljanić kaže da se u prodajnim salonima u Banjaluci, Gradišci i Prijedoru može naći oko 20 njihovih proizvoda i svi su prošli potrebnu analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a šira ponuda se može pronaći u njihovom izložbenom salonu u Srpcu na prvom spratu tržnog centra “Hiper Kort”.

Priznanja

Udruženje žena Srbac, koje će uskoro proslaviti četvrtu godišnjicu postojanja, redovno učestvuje na sajmovima širom BiH. Dobitnik je i brojnih nagrada za kvalitet domaćih pekmeza, ljutih džemova, krpenih lutaka i drugih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana