Dom zdravlja u Kneževu staje na noge

Danijela Stokanić
Dom zdravlja u Kneževu staje na noge

Kneževo - Dom zdravlja Kneževo, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u toj opštini, zahvaljujući rukovodstvu ove ustanove polako staje na noge.

Ipak, najvažnije je to što uštede na svojoj koži ni u jednom trenutku nisu osjetili pacijenti, a ni radnici. Da je tako potvrđuje i činjenica da je ovaj dom zdravlja prošle godine rješenjem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS dobio status sertifikovane zdravstvene ustanove.

Put do ovog priznanja nije bio nimalo lak, što je potvrdila i vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Ljiljana Marković-Đurić, koja je po dolasku na ovu funkciju, prije tri godine, zatekla ogromna dugovanja.

- Najveća dugovanja su bila za neuplaćene poreze i doprinose, što smo na samom startu reprogramirali. U međuvremenu smo uspjeli da otplatimo i veći dio dugovanja, na šta smo posebno ponosni - rekla je Marković-Đurić.

Dodala je da su otplaćujući te dugove gomilani neki drugi, tako da su ponovo u procesu reprograma za dugovanja iz prošle godine.

- Sve u svemu, opstajemo i funkcionišemo. Nažalost, od Fonda zdravstvenog osiguranja RS dobijamo sve manje novca, dok su potrebe stanovništva za zdravstvenom zaštitom sve veće i zbog toga nam je neophodna pomoć opštine, kao osnivača Doma zdravlja - rekla je Marković-Đurić.

Istakla je da u ovoj ustanovi, koja zapošljava 53 radnika, nema viška karda, kao što su naveli u Fondu zdravstvenog osiguranja RS i naglasila da neće biti otkaza.

- Prema standardima i normativima koje je Fond napravio, kod nas je 17 radnika viška. Međutim, to nisu realne stvari. Oni za ovaj dom zdravlja predviđaju, krenuvši od Hitne pomoći, jedan tim, odnosno po jednog ljekara i vozača i dvije medicinske sestre - kazala je Marković-Đurić.

Prema njenim riječima, nemoguće je da služba Hitne pomoći funkcioniše sa jednim timom tokom 24 časa.

- Jedino što će oko deset radnika kroz nekoliko godina otići u penziju - rekla je Marković-Đurić.

Kao jedan od većih problema u ovoj ustanovi ona je navela nedostatak sanitetskih vozila.

- Imamo dva vozila, od kojih je jedno davno nabavljeno i u veoma je lošem stanju. Tako da nam je na raspolaganju samo jedno, što nikako nije dovoljno. U Kneževu ima najviše starije populacije, a osim toga, svakodnevno nekoliko puta pacijente vozimo u Banjaluku, koja nam nije blizu. Zbog svega toga nam je neophodno još jedno vozilo - rekla je Marković-Đurić. Pod okriljem ovog doma zdravlja postoje i tri terenske ambulante i to u Javoranima, Imljanima i Korićanima, a ukupno su registrovana 8.424 pacijenta.

Službe

Dom zdravlja Kneževo funkcioniše po sistemu porodične medicine, a postoji šest timova.

Osim toga, ova ustanova ima i laboratoriju, higijensko-epidemiološku službu, kao i službe Hitne pomoći i stomatologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana