Dom zdravlja u Bileći na ivici opstanka

Vedrana Kulaga
Dom zdravlja u Bileći na ivici opstanka

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS pročešljala je poslovne knjige Doma zdravlja "Sveti Luka" u Bileći iz prošle godine uočivši pri tom da ta zdravstvena ustanova ima velike probleme i da je čak neizvjestan i njen opstanak.

Bilećki Dom zdravlja zaradio je mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje za 2016. godinu, dok im je za dio koji se odnosi na usklađenost sa propisima dato negativno mišljenje zbog brojnih propusta.

Ukupni prihodi lokalne zdravstvene ustanove dostigli su 1,29 miliona maraka i manji su 142.863 u odnosu na prethodnu godinu, dok su rashodi zaustavljeni na 1,88 miliona, tako da je ostvaren gubitak od 594.097 KM.

Dom zdravlja je u notama uz finansijske izvještaje objelodanio zabrinutost za nastavak poslovanja, jer nije u mogućnosti da izmiruje tekuće i reprogramirane obaveze.

- Gubitak iznad visine kapitala na dan bilansa je 1,42 miliona maraka - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da novac naplaćen po osnovu participacije, odnosno 49.235 KM, nije uplaćivan na transakcioni račun, što nije u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem.

- Novcem iz blagajne nabavljana je roba, gorivo za prevoz pacijenata i isplaćivane naknade vozačima hitne pomoći, što nije u skladu sa Uredbom - naveli su revizori i dodali da ni prilikom isplate neto plata nisu uplaćivani porezi i doprinosi.

Problema je bilo i u načinu rada rukovodstva Doma zdravlja.  Upravni odbor, prema navodima revizije, nije razmatrao plan poslovanja niti je donio odluku o usvajanju plana poslovanja za 2016. godinu, što nije u skladu sa zakonom.

Lani nije bio riješen ni pravni status direktora koga je Skupština opštine Bileća razriješila dužnosti još u martu 2015, ali je na kraju ipak ostao na tom mjestu.

Na dostavljeni nacrt izvještaja o sprovedenoj finansijskoj reviziji nije bilo primjedbi, a od vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Neđe Simovića juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu, jer su u Domu rekli da je na terenu.

Nabavke

Nadležni u Domu zdravlja lani su pravili greške i prilikom nabavki. Revizori su naglasili da su pojedine nabavke obavljene mimo procedura. Riječ je o nabavkama lijekova, materijala za održavanje stalnih sredstava, sanitetskog i materijala za laboratoriju i stomatološku ambulantu.

Glavni propusti

- gubitak iznad visine kapitala 1,42 miliona KM

- novcem iz blagajne nabavljana roba i isplaćivane naknade

- nije bio riješen pravni status direktora

- Upravni odbor nije donio odluku o usvajanju plana poslovanja Doma zdravlja za 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana