Dom zdravlja Kotor Varoš: Pacijentima bliže pregledi i analize

D. K.
Dom zdravlja Kotor Varoš: Pacijentima bliže pregledi i analize

Kotor Varoš - Dom zdravlja "Sveti Pantelejmon" Kotor Varoš nabavio je novi ultrazvučni aparat i pacijenti više neće morati odlaziti u druge zdravstvene ustanove na internistički, kardiološki i neurološki pregled.

Unaprijeđen je i rad laboratorije u kojoj je omogućeno obavljanje svih analiza za koje su pacijenti do sada upućivani u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci. Direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić kaže da čine sve da omoguće pacijentima što više usluga kako ne bi morali ići u druge zdravstvene ustanove. On ističe da su suočeni sa problemima u finansiranju Službe hitne pomoći i terenskih ambulanti.

- Novac koji nam po ugovoru dodjeljuje Fond zdravstvenog osiguranja RS za rad osam timova porodične medicine, pedijatrijsku i ginekološku konsultativnu specijalističku zaštitu nije dovoljan za finansiranje terenskih ambulanti i Službe hitne pomoći. Već duže vrijeme je otežano finansiranje sedam terenskih ambulanti za koje izdvajamo sopstvena sredstva kako bismo obezbijedili usluge pacijentima. Slična je situacija i sa Službom hitne pomoći u kojoj su angažovana četiri, dok Fond finansira nepuna dva tima - istakao je Bibić.

On je dodao da uprkos tome uvode nove usluge i obnavljaju zastarjeli vozni park.

- S ciljem dugoročnog obezbjeđenja prostora za ambulante porodične medicine i hitnu pomoć u toku su pripreme za izgradnju novog objekta za koji je obezbijeđen dio novca. Dom zdravlja je iz sopstvenih sredstava nabavio vozilo za terenske ambulante, a uskoro bi trebalo da bude isporučeno i vozilo za hitne intervencije, dok za nabavku vozila za prevoz pacijenata na dijalizu očekujemo pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS - rekao je Bibić i dodao da su i pored otežanog finansiranja prošle godine pozitivno poslovali i redovno izmirivali plate radnicima i ostale obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana