Dom zdravlja Kotor Varoš: Krše odluku Vlade zbog stranačkog zapošljavanja

Dragana Keleč
Dom zdravlja Kotor Varoš: Krše odluku Vlade zbog stranačkog zapošljavanja

Kotor Varoš - Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš zapošljavao je nove radnike bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS zbog čega iz Fonda zdravstvenog osiguranja neće dobiti novac za njihove plate.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite su istakli da su se čelnici kotorvaroškog Doma zdravlja oglušili o odluku Vlade RS kojom je svim zdravstvenim ustanovama naloženo da za zapošljavanje novih radnika moraju dobiti saglasnost resornog ministarstva.

- Dobio sam informaciju da je u Domu zdravlja Kotor Varoš zaposlena jedna radnica i da je u pripremi zapošljavanje još jedne iako Ministarstvo zdravlja iz te ustanove nije dobilo zahtjev niti joj je odobrilo primanje novih radnika. Zbog toga će biti upućen dopis Fondu zdravstvenog osiguranja da zaustavi doznačavanje novca za navedene plate - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

Prema Bogdanićevim riječima, ako ovaj dom zdravlja bude nastavio sa novim zapošljavanjem, ući će u ozbiljan problem u vezi sa finansiranjem.

- Postoje pravilnici i kriterijumi prema kojima se doznačava novac za pružanje zdravstvene zaštite. Na osnovu toga Fond zdravstvenog osiguranja određuje koliko će novca dobiti domovi zdravlja. Međutim, nećemo povećavati ta izdvajanja zbog toga što neko zapošljava previše radnika - naglasio je Bogdanić.

Dom zdravlja u Kotor Varošu je i prije angažmana novih radnika imao viška zaposlenih. Prema nezvaničnim informacijama, prekobrojno je oko 25 radnika, a uglavnom se radi o nemedicinskom osoblju koje je zapošljavano po političkoj liniji kao što i sada čini skupštinska većina koju predvodi SDS, čiji je kadar na čelu te zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Milorad Kuzmić kaže da posluju pozitivno i po propisima. On tvrdi da su Ministarstvu zdravlja uputili zahtjev za prijem administrativnog radnika u fakturnu službu kako bi popunili upražnjeno mjesto koje je nastalo penzionisanjem jednog zaposlenog.

- Primljena je i jedna radnica sa rješenjem na srednju stručnu spremu iako ima visoku, i to na određeno vrijeme. I za to smo blagovremeno podnijeli zahtjev Ministarstvu zdravlja - istakao je Kuzmić.

On je istakao da su prije donošenja odluke Vlade RS od aprila 2013. godine do danas primili dva doktora medicine na određeno kako bi zamijenili kolege koje su otišle na specijalizaciju, jednog doktora stomatologije na neodređeno vrijeme, jednog stomatologa na određeno za rad u popodnevnoj smjeni, fizioterapeuta na određeno i vozača na određeno vrijeme kako bi prevozio 13 pacijenata na hemodijalizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana