Dom zdravlja Doboj: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Doboju počela je sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa onih kategorija stanovnika koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, a dobili su prvih 100 doza, od planiranih 500.

Epidemiolog Ana Ćeklić Stevanović izjavila je novinarima da je riječ o četvorovalentnoj vakcini od koje se imunitet razvija nakon 15 dana od vakcinacije.

Ona je pojasnila da pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od dijabetesa-insulin, osobe sa hirurškim intervencijama na srcu, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, djeca oboljela od cistične fibroze i liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu.

Među ovim licima su oboljeli od mišićne distrofije, oboljeli od multipla skleroze, pacijenti koji su završili sa hemioterapijom i nemaju kliničke znakove bolesti, lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, zaposleni u infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine.

Stevanovićeva je rekla da je Higijensko-epidemiološka služba sa vakcinacijom otpočela prošle sedmice.

"To je prvih 100 doza od planiranih 500", izjavila je Stevanovićeva, koja je najavila da će komercijalna vakcinacija protiv sezonskog gripa, sa planiranom količinom od 500 doza, početi od petka, 4. novembra.

Ona je navela da je, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, poželjno da vakcinaciji protiv sezonskog gripa pristupe hronični bolesnici, žene koje planiraju trudnoću, lica sa oslabljenim imunitetom, lica koja rade sa većim brojem ljudi ili se brinu o osjetljivoj kategoriji lica.

Kada je riječ o mogućim neželjenim posljedicama od vakcine, Stevanovićeva je ukazala da se na mjestu aplikacije može pojaviti crvenilo, otok, bol ili neki od opštih simptoma poput povećane tjelesne temperature, bolova u mišićima i zglobovima, a što sve traje do tri dana.

Stevanovićeva kaže da je zadovoljna dosadašnjim odzivom za imunizaciju protiv sezonskog gripa pretežno starijih lica, koja su bolovala grip ili su svjesna da je vakcinacijom klinička slika blaža, pogotovo kada je riječ o pneumonijama, koje mogu da dovedu i do smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana