Dom zdravlja Berkovići kuburi sa nedostatkom medicinskog kadra

Anita Janković Rečević
Dom zdravlja Berkovići kuburi sa nedostatkom medicinskog kadra

BANjALUKA - Dom zdravlja Berkovići trenutno zapošljava samo jednog doktora iako obim posla zahtijeva i do tri tima porodične medicine, a rukovodstvu te ustanove, kako tvrde, ruke su vezane budući da na birou u istočnoj Hercegovini nema ljekara kojeg bi mogli primiti, zbog čega apeluju na nadležne da im pomognu.

Direktor Doma zdravlja Berkovići Goran Ćupina navodi za “Glas” da ova zdravstvena ustanova sa petnaestak zaposlenih u dvije ambulante porodične medicine pruža usluge za oko 2.700 građana te opštine.

- Jedan naš ljekar je nedavno prešao da radi u Trebinje, tako da sada imamo samo jednog stalno zaposlenog. Sa jednim timom teško je organizovati rad, pogotovo jer je sada vrijeme prehlada i virusa, tako da uvijek ima posla. Bolnica Trebinje nam je izašla u susret i ustupila jednog doktora kao pozajmicu, pa zahvaljujući njima uspijevamo nekako da se organizujemo, ali to nije trajno rješenje - rekao je Ćupina.

On je istakao da medicinske usluge pružaju i kineskim radnicima koji su angažovani na izgradnji Hidroelektrane “Dabar”.

- Imamo najavu da uskoro stiže još oko 200 kineskih radnika, što će povećati obim posla, pa su realne potrebe tri tima porodične medicine. Pratimo ko od studenata iz ovog kraja uskoro završava studije medicine kako bismo mu ponudili posao. U dogovoru sa opštinom, koja će dati podsticaj, nudimo platu od 3.000 KM plus smještaj, koji takođe plaća lokalna uprava - istakao je Ćupina.

Prema njegovim riječima, slične probleme imaju i Gacko i Ljubinje.

- I tamošnje zdravstvene ustanove kubure sa manjkom ljekara, gotovo cijela istočna Hercegovina ima isti problem. Na birou trenutno nema doktora medicine. Smatram da bi nadležni sa republičkog nivoa trebalo da se uključe u ovu problematiku, da se manjim opštinama pomogne kako kvalitet usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne bi bio ugrožen - kazao je on.

Mještanin Berkovića Vlado Ivanišević hronični je bolesnik duži niz godina i plaši ga situacija da bi u nekom momentu mogao ostati bez prijeko potrebne zdravstvene zaštite.

- Berkovići su dosta razuđena opština, mnogo je starijeg stanovništva koje ne može doći do ambulante pa ljekari odlaze u kućnu posjetu. Može se desiti situacija da i taj drugi ljekar, koji je na pozajmici, ne dođe na posao i tada bi ambulanta ostala prazna. Imam hroničnu opstruktivnu bolest pluća, operisao sam i štitnu žlijezdu, svako malo mi treba usluga ljekara, pa me plaši činjenica da bi ambulanta mogla ostati bez doktora - priča Ivanišević navodeći da je najbliži, bilećki dom zdravlja, udaljen oko 40 kilometara.

Ivanišević dodaje da će, ukoliko ne budu imali adekvatne uslove liječenja, doći do još većeg odliva stanovništva iz te male rubne opštine. 

- Čovjeku  ulijeva sigurnost kad zna da ima ljekara kojem se može javiti kad zatreba, pogotovo kad su neki kritični momenti u pitanju. Sa našim doktorima je baš tako jer je ovo mala sredina, svi se znamo i u po noći, kada se nešto desi, možemo im se javiti, ali jedan ljekar može istovremeno biti samo na jednoj adresi - ispričao je Ivanišević za “Glas” navodeći da u Berkovićima nema redovnog prevoza te da je i to otežavajuća okolnost kada je u pitanju transport do drugih zdravstvenih ustanova.

Obnova

Dom zdravlja Berkovići, u saradnji sa resornim ministarstvom i opštinom, potpuno je obnovljen u okviru projekta energetske efikasnosti.  Od Vlade Republike Srpske dobili su i donaciju za novo sanitetsko vozilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana