Do­ktor se vra­ća u se­lo Ja­vo­ra­ne u op­šti­ni Kne­že­vo

Ani­ta Jan­ko­vić
Do­ktor se vra­ća u se­lo Ja­vo­ra­ne u op­šti­ni Kne­že­vo

Kne­že­vo - Vi­še od 1.000 mje­šta­na se­la Ja­vo­ra­ni u op­šti­ni Kne­že­vo, ko­ji­ma su zdrav­stve­ne uslu­ge pru­ža­ne u do­tra­ja­loj ba­ra­ci, do kra­ja go­di­ne bi tre­ba­lo da do­bi­ju sa­vre­me­nu am­bu­lan­tu.

Osim što će pre­gle­di i pos­tavljanje di­ja­gno­ze bi­ti brže i je­dnos­ta­vni­je, pa­ci­jen­ti vi­še ne­će pro­vo­di­ti vri­je­me u ne­hu­ma­nim uslo­vi­ma. Sta­ra am­bu­lan­ta je po­di­gnu­ta pri­je go­to­vo po­la vi­je­ka i od ta­da ni­je bi­lo zna­čaj­ni­je obno­ve.

No­va am­bu­lan­ta po­ro­di­čne me­di­ci­ne od 65 kva­dra­ta sa­zi­da­na je na mjes­tu gdje se na­la­zi­la sta­ra.

- Na­re­dnih da­na sli­je­di po­kri­vanje obje­kta i unu­trašnji ra­do­vi. Sni­jeg je pre­ki­nuo ra­do­ve na se­dam da­na i ako vre­men­ski uslo­vi do­zvo­le, oče­ku­je­mo otva­ranje am­bu­lan­te do kra­ja go­di­ne. To će zna­či­ti po­vra­tak do­kto­ra u na­še se­lo i to­me se svi ra­du­ju - re­kao je pred­sje­dnik mje­sne za­je­dni­ce Ja­vo­ra­ni Mi­šo Cvi­šić.

On je is­pri­čao da je sta­ra mon­ta­žna am­bu­lan­ta pos­tavljena 1970. go­di­ne. Od ta­da ni­je ura­đen pris­tu­pa­čan pri­laz, mo­kri čvo­ro­vi, a pros­to­ri­je se za­gri­ja­va­ju uz po­moć pe­ći­ce i drva.

- Uslo­vi su, bla­go re­če­no, bi­li ka­tas­tro­fal­ni, jer obje­kat ni­ka­da ni­je bio re­no­vi­ran. Je­dnom je za­mi­jenjen krov i to je sve. No­va am­bu­lan­ta će ima­ti ram­pu za in­va­li­de, ste­pe­ni­ce sa obje stra­ne, cen­tral­no gri­janje, mu­ške i žen­ske to­ale­te, dvi­je or­di­na­ci­je i če­ka­oni­cu. To će bi­ti mo­de­ran obje­kat za po­nos se­la - pri­ča Cvi­šić.

Dok tra­je iz­gradnja am­bu­lan­te mje­šta­ni­ma se zdrav­stve­ne uslu­ge pru­ža­ju u Kne­že­vu, ko­je je od Ja­vo­ra­na udaljeno 28 ki­lo­me­ta­ra. U sta­roj am­bu­lan­ti ljekar je or­di­ni­rao sa­mo utor­kom i pet­kom, dok će iz­gradnjom no­vog obje­kta mje­šta­ni mo­ći ići ljeka­ru sva­kog ra­dnog da­na u se­dmi­ci.

- No­voj am­bu­lan­ti se naj­vi­še ra­du­je­mo zbog to­ga što će do­ktor do­la­zi­ti sva­ki ra­dni dan i što ne­će bi­ti gu­žve kao do­sad. Do­bra stvar jes­te i za­gri­ja­vanje svih pros­to­ri­ja pa se pa­ci­jen­ti ne­će zi­mi smrza­va­ti u če­ka­oni­ca­ma i na pre­gle­di­ma - pri­ča je­dan od mje­šta­na Ja­vo­ra­na. 

No­vac za iz­gradnju am­bu­lan­te po­ro­di­čne me­di­ci­ne je iz­dvo­ji­la op­šti­na Kne­že­vo, a ra­do­ve izvo­di kne­že­va­čka fir­ma "Drvo".

Lo­ka­ci­ja

Ini­ci­ja­ti­vu za gradnju no­ve am­bu­lan­te po­ro­di­čne me­di­ci­ne u Ja­vo­ra­ni­ma po­kre­nuo je još pri­je tri go­di­ne Sa­vjet mje­sne za­je­dni­ce.

- Tek sa­da su se ste­kli uslo­vi za iz­gradnju, jer se tra­ži­la no­va, po­go­dni­ja lo­ka­ci­ja. Me­đu­tim, zbog ne­ri­je­še­nih imo­vin­sko-pra­vnih odno­sa ni­smo us­pje­li da pro­na­đe­mo no­vu lo­ka­ci­ju, zbog če­ga smo mo­ra­li ru­ši­ti sta­ri obje­kat i na tom mjes­tu po­di­za­ti no­vi - pri­ča Mi­šo Cvi­šić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana