Dokazi o zločinu nad djecom i starcima mještana Jabuke zaboravljeni u ladicama

R. Đ.
Dokazi o zločinu nad djecom i starcima mještana Jabuke zaboravljeni u ladicama

Foča - Prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na gradskom groblju Božovac u Foči je juče obilježeno 25 godina od zločina u Jabuci, kada je muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu ubila 43 srpskih mještana.

U napadu na šire područje Jabuke 23. jula 1992. godine, koja je nakon Dejtona pripojena FBiH, muslimanska vojska je popalila sva srpska sela, minirala je i do temelja srušila pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg. 

Rijetki preživjeli svjedoci pokolja pričaju da neprijatelj nije imao milosti ni prema starima, slijepima i trinaestogodišnjem Novu Elezu. Neđo Mastilo, kojem su u Jabuci ubili brata, strica i rođake, strahuje da je cilj pojedinih institucija poput Tužilaštva BiH da predmet i dalje stoji u ladicama, dok i ono malo svjedoka ne izumre.

- Čini mi se da se namjerno u ovom slučaju ide na zaborav, na što duže prolongiranje, da izumru svjedoci i da sutra nema ko da kaže šta je bilo niti ko je počinio ratni zločin nad Jabučanima - razočaran je Mastilo.

I Ljubiša Simović je više puta davao izjave o zločinu, ali ni poslije četvrt vijeka optužnice protiv nalogodavaca nisu podignute, niti ima naznaka da će iko odgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana