Dodatno unaprijediti bezbjednost na pružnim prelazima

srna
Foto: srna

BANjALUKA- Bezbjednost saobraćaja na pružnim prelazima u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća, ali će se i dalje raditi na tome da sigurnost bude dodatno unaprijeđena, rekao je predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Radović je u prostorijama preduzeća "Putevi Republike Srpske" u Banjaluci, nakon predstavljanja izvještaja kampanje "Oprezni paze na pružne prelaze", rekao novinarima da su lani u saobraćajnim nesrećama na tim prelazima smrtno stradale dvije osobe, a 2016. njih pet.

On je istakao da i na tom planu opada broj saobraćajnih nezgoda. "Ipak, želimo da stanje bude još bolje, odnosno da se više poštuju saobraćajna pravila i signalizacija na pružnim prelazima", rekao je Radović nakon predstavljanja izvještaja o pomenutoj kampanji čiji je cilj povećanje opreza i svijesti svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko pružnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na tim prelazima.

On je dodao da će na osnovu podataka iz izvještaja u narednom periodu nadležne institucije i službe raditi na tome da otklone nedostatke ukoliko oni postoje na pružnim prelazima u Srpskoj. "Planiramo i da početkom naredne godine uspostavimo bazu podataka o pružnim prelazima", rekao je Radović.

Pomoćnik ministra saobraćaja Srpske Dragan Stanimirović rekao je da Vlada putem preventivnih i represivnih mjera sprovodi brojne aktivnosti sa ciljem povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

 "Ovdje je riječ o preventivnoj kampanji s ciljem da se broj poginulih i saobraćajnih nezgodama na pružnim prelazima svede na minimum", istakao je Stanimirović.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Srpske" Davor Kostrešević izrazio je nadu da će nakon predstavljanja izvještaja o kampanji "Oprezni paze na pružne prelaze" biti utvrđeni konkretniji koraci u sprovođenju mjera kada je riječ o podizanju nivoa bezbjednosti saobraćaja na ovim prelazima.

On je rekao da su svi prelazi koji se ukrštaju sa magistralnim i regionalnim putevima na određen način obezbijeđeni, bilo polubranicima i branicima, bilo saobraćajnom i svjetlosnom signalizacijom.

"Broj nezgoda po tom osnovu, u nadležnosti Puteva je, generalno posmatrano, sveden na minimum", istakao je Kostrešević. Dragan Zelenković iz "Željeznica Republike Srpske" naveo je da ova firma ima 240 pružnih prelaza u Srpskoj od kojih je 23 osigurano svjetlosno-zvučnom signalizacijom, branicima i polubranicima, a 13 mehaničkim branicima.

On je rekao da ova firma ulaže u pružne prelaze, ali da su na tom planu potrebna velika sredstva. Predstavljanju izvještaja o kampanji "Oprezni paze na pružne prelaze", koja je na području Srpske realizovana od 24. marta do 30. septembra, prisustvovali su i stručnjaci iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Inspektorata, Auto-moto saveza i Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana