Dobrom opremom do bezbjedne vožnje

Danijela Stokanić
Dobrom opremom do bezbjedne vožnje

Banjaluka - Zimske gume, lanci za snijeg, rashladna i tečnost za pranje vjetrobrana, akumulator i filter za klimu neizostavni su dijelovi opreme u zimskoj sezoni, koja zvanično počinje u utorak, zbog čega vozačima nije ostalo još mnogo vremena za pripremu četvorotočkaša.

Kako bi olakšali vozačima koji još nisu pripremili automobile za hladnije dane, iz "SiM Impexa" poručuju da su najvažnija stavka prilikom opremanja vozila zimske gume. Riječ je o jednom od najvećih i najpouzdanijih distributera opreme i dijelova za automobile u BiH, čiji stručnjaci iza sebe imaju više od 15 godina iskustva u auto-industriji.

- Većina vozača zna da je zakonski minimum za dubinu "šare" na zimskoj gumi četiri milimetra. Međutim, treba da znaju da je u svakom trenutku automobil oslonjen na podlogu površine četiri poštanske čestitke i da je veoma važno da profil i kvalitet gume bude odgovarajući za sigurnu vožnju - rekao je izvršni direktor u "SiM Impexu" Radenko Stanić i dodao da bi automobil što bolje pripremili za zimu, vozačima je korisno da pretpostave da će naići na najteže moguće uslove na putu.

Vodeći se tim saznanjima, dodao je Stanić, "SiM Impex" nudi gume jednog od najvećih svjetskih proizvođača pneumatika – "Pirelli", čiji su proizvodi zastupljeni u gotovo svim svjetskim auto-šampionatima. Kad su u pitanju lanci za snijeg, istakao je Stanić, većina vozača ih, nažalost, kupuje i drži u gepeku više zbog zakonske obaveze, manje radi upotrebe.

- Zato nerijetko kupe "prve" sa police, ne vodeći računa da se oni proizvode u raznim dimenzijama. Vozači lako dođu u situaciju da im lanci zatrebaju, a oni se ne mogu montirati ili pritegnuti, zbog čega mogu dovesti do oštećenja prostora oko točkova ili samog pogona - rekao je on.

Stanić je dodao da je tokom zimske vožnje neizostavna rashladna tečnost ili antifriz.

- Kod modernih automobila rashladna tečnost ima višestruku ulogu, a ne samo zaštitu motora od smrzavanja. Antifriz treba i da štiti od oksidacije unutrašnjost motora, da podmazuje sklopove kroz koje protiče, kao i da ne nagriza neke komponente motora - objasnio je Stanić.

Dodao je da antifriz ljeti štiti motor od pregrijavanja, jer je tačka ključanja ovog sredstva mnogo viša od vode.

S obzirom na to da je vidljivost zimi od neprocjenjivog značaja za bezbjednu vožnju, neophodna je tečnost za pranje vjetrobrana. Stanić je dodao da se na vjetrobranu inače pojave bijeli tragovi koji oštećuju metlice brisača, a vidljivost se smanjuje, te samo kvalitetna tečnost može spriječiti ove probleme i obezbijediti dobru vidljivost. Prema Stanićevim riječima, "SiM Impex" nudi odličan ovaj proizvod engleskog proizvođača "Comma".

- I akumulator je izuzetno važan zimi, jer treba da obezbijedi dovoljno struje za nesmetan start. "SiM Impex" nudi akumulatore "Banner", jednog od najboljih svjetskih proizvođača. Njihovi akumulatori idu u prvu ugradnju u mnoga vozila, kao što su BMNj, "porše" i drugi - rekao je on.

Sve ono što je potrebno za kvalitetnu pripremu automobila za zimu može se pronaći u svim "SiM Impex" poslovnicama u BiH.

Ulje i filter

Zimi je naročito izražen hladan start motora kada je ulje u njemu veoma zgusnuto i treba u rekordnom roku da postane što tečnije i osigura kvalitetno podmazivanje od starta.

- Osim svih poznatih brendova koje nudimo, posebno preporučujemo ulja engleskog proizvođača s višedecenijskim iskustvom "Comma", a koja dolaze iz najstarije evropske rafinerije u Kentu - naglasio je Radenko Stanić.

Zimi je koncentracija nečistoća u vazduhu izuzetno izražena, zbog čega je nezaobilazan kvalitetan filter kabine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana