Dobojski SNSD upozorio: Politička čistka u javnim preduzećima

Dijana Dujić
Dobojski SNSD upozorio: Politička čistka u javnim preduzećima

Doboj - Osam radnika dobojske "Gradske toplane" proglašeno je tehnološkim viškom, a jedini razlog zbog kojeg će uskoro ostati bez posla je to što su članovi SNSD-a, ustvrdili su čelnici te stranke u Doboju.

Oni su upozorili da ista sudbina očekuje i radnike komunalnog preduzeća "Vodovod". Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Spomenko Vasilić kazao je da se otkazi dijele po nalogu gradonačelnika i prvog čovjeka SDS-a u Doboju Obrena Petrovića.

- Među radnicima koji će biti otpušteni su i djeca poginulih boraca i učesnici otadžbinskog rata, dok neki od njih imaju troje i više djece. Otpuštanje radnika koji su članovi SNSD-a priprema se i u "Vodovodu". Ovo je klasična politička čistka - izjavio je Vasilić.

Radnici, kojima je saopšteno da su tehnološki višak, ističu da imaju ugovor na neodređeno vrijeme i da svako od njih ima više od pet godina radnog staža u "Gradskoj toplani". Diplomirani ekonomista Velibor Jerinić kaže da obrazloženje uprave preduzeća o tehnološkom višku i lošoj finansijskoj situaciji nije iskreno.

- Novom sistematizacijom predviđena su 134 radna mjesta, a na platnoj listi preduzeća trenutno se nalazi 108 zaposlenih. Riječ je, prije svega, o političkoj diskriminaciji, jer su radnici članovi SNSD-a - kaže Jerinić.

Njegov kolega Goran Stojić kaže da su mu očito zamjerili što se otvoreno protivio pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta.

- Imam troje djece. Stan mi je pod hipotekom, a rata za kredit mi je veća od 600 maraka. Ne znam kako ću prehraniti porodicu kad dobijem otkaz - kazao je Stojić.

Direktor "Gradske toplane" Zdravko Petrović izjavio je da se broj radnika mora smanjiti zbog lošeg finansijskog stanja u preduzeću, koje je tokom lanjskih majskih poplava pretrpjelo višemilionsku štetu.

- Od 2008. do 2012. godine broj zaposlenih je povećan za 43. Zbog opstanka preduzeća mora se pristupiti racionalizaciji. Nisam gledao ljude po stranačkoj pripadnosti. Moraju reći da se otpuštaju radnici iz SNSD-a, jer od 2008. nijedan drugi kadar izuzev iz ove partije nije primljen u "Gradsku toplanu" - rekao je Petrović i dodao da su radnici primljeni jer se očekivala investicija od 14,5 miliona KM, ali nje neće biti.

Petrović je kazao da su kriterijumi za određivanje viška bili iskorišćenost na poslu, dužina rada i da je akcenat bio na administraciji, te da nije smanjen broj proizvodnih radnika.

U Gradskom odboru SDS-a kazali su da ne žele komentarisati tvrdnje SNSD-a.

Odmor pa otkaz

Skupština grada Doboja usvojila je u decembru prošle godine odluku o smanjenu broja radnika za 30 odsto u Gradskoj upravi i preduzećima čiji je osnivač ova lokalna zajednica zbog teške ekonomske situacije i problema u finansiranju postojećeg broja zaposlenih. Kako saznajemo, 16 dugogodišnjih radnika Gradske uprave je upućeno na godišnji odmor, a po njegovom završetku nije sigurno da će biti vraćeni na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana