Doboj: Topli obrok spas u hladnim danima

D. Dujić
Doboj: Topli obrok spas u hladnim danima

Doboj - Skoro 250 Dobojlija kojima je potrebna socijalna pomoć uprkos hladnoći i temperaturama ispod nule, svakodnevno dolazi po topli obrok u Narodnu kuhinju u tom gradu, koja će i u ovoj godini nastojati da im težak život bar malo olakša.

Ni snijeg ni mraz ne sprečavaju Zvonimira Lukića da svaki dan sjedne na svoj bicikl i dođe po ručak u Narodnu kuhinju, koja je smještena u bivšoj kasarni u naselju Miljkovac. Kako je kazao drugog izbora nema. Invalid je, a penzije još nema, pa mu ne preostaje ništa drugo nego da se hrani na taj način. Jedino mu je kaže problem što je kuhinja prilično udaljena od Ćuprijske ulice, gdje živi.

- Svaki dan biciklom dođem, i kada je kiša i kada je snijeg, pa se ljudi čude. Međutim, nemam drugo rješenje. Nije sporan kvalitet hrane nego je problem što je daleko, a svi korisnici uglavnom bolesni, pa dolaskom još više pogoršavamo svoje zdravstveno stanje - ispričao je ovaj Dobojlija.

Dževahiri Mujkić iz naselja Makljenovac zima nije problem. Prema njenim riječima, samo joj treba bolja obuća, a pješačenje ne predstavlja problem, jer je svjesna da nema alternativu.

Zaposleni u kuhinji spremaju 350 obroka dnevno. Za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika kuhinja nije radila, ali su dan ranije obezbijedili korisnicima suve obroke.

- Dolaze uvijek redovni korisnici bez obzira na vremenske uslove. Dobijaju jedan obrok koji se uglavnom sastoji od mesa i priloga - rekla ja zaposlena u dobojskoj Narodnoj kuhinji Aldina Ibraković. U Centru za socijalni rad Doboj navode da su u decembru izdali kartice za 92 domaćinstva sa 242 člana sa pravom na besplatne obroke u javnoj kuhinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana