Doboj pomaže kupovinu 100 stanova za mlade bračne parove

Srna
Doboj pomaže kupovinu 100 stanova za mlade bračne parove

Doboj - Odbornici Skupštine grada Doboja juče su jednoglasno usvojili odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a prema opštim uslovima, pravo da konkurišu, između ostalih, imaće parovi mlađi od 30 godina koji namjeravaju da u Doboju stalno borave narednih 20 godina.

Predsjednica dobojske Skupštine Sanja Vulić rekla je da je donošenju ove odluke prethodila inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Obrena Petrovića i gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

Vulićeva je istakla da su odlukom definisane opšte mjere, dok je Jerinić ovlašćen da definiše posebne mjere i uslove za prijavu na konkurs o kojem će javnost biti blagovremeno upoznata.

Jerinić je kao naredni korak naveo izradu pravilnika koji će do kraja naredne sedmice izraditi pravni tim i na taj način definisati neophodne kriterijume za dodjelu stana, kako bi bile preduprijeđene moguće zloupotrebe.

On je istakao da projekat ima podršku Vlade Republike Srpske, a kako bi stvar bila ozbiljna, predviđena su dva modela finansiranja.

- Ako mladi bračni par želi da bira zgradu i kvart, snosiće 51 odsto troškova, a grad 49 odsto. U drugom slučaju, ako grad raspisuje javni poziv, parovi ne mogu uticati na lokaciju, te će par izdvojiti 30 odsto troškova, a grad 70 odsto - pojasnio je Jerinić i poručio da Gradska uprava usvajanjem ove odluke pokazuje da vodi računa o položaju mladih, koji su i najveći resurs jedne lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana