Doboj: Odobreno kreditno zaduženje od 10 miliona KM

Srna
Doboj: Odobreno kreditno zaduženje od 10 miliona KM

DOBOJ - Skupština grada Doboja odobrila je novo kreditno zaduženje ove lokalne zajednice u iznosu od 10.000.000 KM, s rokom otplate na 10 godina.

 

Odbornk PDP-a Slobodan Vasiljević je tokom rasprave istakao da će današnjom odlukom Doboj imati kreditno zaduženje od 37 miliona KM, a s obzirom na to da je budžet grada za ovu godinu usvojen u visini od 65,5 miliona KM, upozorava da ovim tempom zaduživanja visina kreditnih sredstava prelazi izvorne prihode, koji u lokalnom budžetu učestvuju sa oko 33.500.000 KM.

Vasiljević je naglasio i da kredit nije razvojni.

Odbornik SP-a Vedran Gligorić pohvalio je što će kreditnim sredstvima biti sufinansirana kupovina stanova mladim bračnim parovima, kao i rekonstrukcija ulica, a nezadovoljan je što se ovoj odluci pristupa u izbornoj godini.

Od ukupnog iznosa kredita, sredstva u iznosu od 5.000.000 KM namijenjena su za kupovinu stanova poslovnih prostora i garaža, 1.200.000 KM za rekonstrukciju Ulice kralja Aleksandra, 1.000.000 KM za izgradnju gradskih saobraćajnica /ulica pored autobuske stanice i ulica od "Brčko gasa" do Ulice Nikole Tesle/.

Predviđeno je 900.000 KM za rekonstrukciju vrelovoda u Ulici srpskih brigada, po 500.000 KM za rekonstrukciju dijela ulica Cara Dušana i Nikole Pašića i izgradnju kanalizacije u naselju Bare.

Planirana su i sredstva od 380.000 KM za uređenje parcele /toplovod, vrelovod, električni i hidrotehnički radovi/, 300.000 KM za asfaltiranje regionalnog puta Paležnica gornja i 220.000 KM za dogradnju objekta Regionalnog muzeja u Doboju.

Ukupno kreditno zaduženje u 2020. godini, po postojećem i predloženom dugu, iznosi 2.984.510,94 KM što čini devet odsto od izvornih prihoda ostvarenih u 2019. godini, odnosno 33.158.000 KM.

 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je danas da su sredstva iz kreditnog zaduženja od 10 miliona KM, koje je danas usvojila Skupštine grada, namjenska i za kapitalna ulaganja.
"Grad Doboj je među najmanje zaduženim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, na devet odsto /od izvornih prihoda/, a zakon je omogućio do 18 odsto", rekao je Jerinić novinarima tokom sjednice lokalnog parlamenta.

On je rekao da će dio kreditnih sredstava biti utrošen za sufinansiranje kupovine stanova mladim bračnim paroviima, po čemu je Doboj jedinstven u Srpskoj i zemljama regije, i naveo da je juče potpisan ugovor sa prva četiri para koja su ispunila svoj dio ugovora.

Jerinić je najavio i nove pronatalitne mjere prema mladim bračnim parovima - da se po rađanju trećeg djeteta omogući prijevremeni otkup stana ili njegovo prometovanje.

On je pojasnio da se još čeka sa trećim javnim pozivom za dodjelu novih stanova sve dok novoizgrađene stambene jedinice ne dobiju upotrebnu dozvolu.

Jerinić je istakao da je danas skupština usvojila sporazum o podjeli imovine i obaveza između grada Doboj i opštine Stanari i ovlastila ga da potpiše sporazum sa načelnikom opštine Stanari Dušanom Panićem nakon što ga usvoji i parlament te lokalne zajednice.

"Mi smo se usaglasili da imovina koja je na teritoriji grada ostaje gradu, a teritorija na području opštine Stanari pripada Stanarima i da nema nikakvih finansijskih obaveza ni sa jedne strane", rekao je Jerinić, podsjetivši da je sporazum postignut 29. februara na sastanku u Doboju sa načelnikom opštine Stanari Dušanom Panićem kojem je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


Na dnevnom redu današnje, 27. redovne sjednice Skupštine grada, raspravlja se o 21 tački, između ostalog i o prijedlogu Odluke o načinu sporazumne podjele imovine i obaveza između grada Doboja i opštine Stanari.

Raspravljaće se i o kupovini zemljišta u Tekućici, o pristupanju izradi Strategije o bezbjednosti saobraćaja na području grada, te o nacrtu Strategija razvoja omladinske politike grada Doboja 2020-2025. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana