Doboj: Od proljeća ponovo u svojim kućama

Dijana Dujić
Doboj: Od proljeća ponovo u svojim kućama

Doboj - Za 13 porodica iz Doboja kojima su prošle godine poplave i klizišta uništili domove do proljeća 2016. dolaze bolji dani jer će dobiti novi krov nad glavom.

Oni su juče u Gradskoj upravi u Doboju potpisali ugovore o izgradnji kuća, koje će u okviru Razvojnog programa UN (UNDP) biti obezbijeđene po sistemu ključ u ruke.

Vlastimir Pejkić, iz mjesta Porječje kod Doboja, sa suprugom, trogodišnjom kćerkom i dvanaestogodišnjim sinom prije godinu i po morao je da napusti svoju kuću. Zbog klizišta njihov dom više nije bio uslovan za život, pa je ova porodica od tada prinuđena da živi kao podstanar.

- Presrećan sam što ćemo dobiti novu kuću. Supruga i ja nismo zaposleni i možete misliti koliko nam znači to što ćemo ponovo imati svoj krov nad glavom - kazao je Pejkić.

Sličnu sudbinu dijeli i petočlana porodica Dubinović iz Sjenine Rijeke, čiji članovi jedva čekaju da opet imaju svoj dom.

- Imam dva sina, muža i zaovu sa posebnim potrebama. Iz svog doma smo iselili zbog klizišta u maju prošle godine. Od tada živimo kod djevera u dvije sobe. Svaki dan prolazim pored svoje kuće, gledam je, a ona je uništena - ispričala je Emina Dubinović.

Vrijednost izgradnje kuća iznosi oko 650.000 KM. Osim iz budžeta grada Doboja, novac će biti izdvojen i iz Fonda solidarnosti RS i USAID-a.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović očekuje da će ova aktivnost biti nastavljena, kako bi stambeno zbrinuli 40 porodica koje su zbog poplava i klizišta ostale bez kuća.

- Potpisali smo ugovor u vezi sa obezbjeđivanjem komunalne infrastrukture, struje, vode i puta, te građevinskih dozvola - kazao je Petrović. Nakon izdavanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je četiri mjeseca, tako da bi do proljeća sljedeće godine kuće trebalo da budu useljive.

Projekat

Rukovodilac kancelarije UNDP-a u Doboju Siniša Ubiparipović kazao je da će kuće biti od 37 do 72 kvadratna metra.

Prema njegovim riječima, kuće će u prosjeku koštati 38.000 maraka. Ubiparipović je naglasio da je ukupna vrijednost projekta u BiH sedam miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana