Doboj: Od jaja i ikona stvorili remek-djela

D. D.
Doboj: Od jaja i ikona stvorili remek-djela

Doboj - Vizantijska ornamentika, likovi svetitelja i proljećni motivi dominirali su vaskršnjim jajima koja su studenti Odsjeka za crkvenu umjetnost i slikarstvo Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" predstavili na aukcijskoj izložbi u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Osim vaskršnjih jaja, ove godine na aukcijskoj izložbi bile su i ikone u malom formatu, a sva prikupljena sredstva od prodaje jaja i ikona namijenjena su za liječenje dječaka Milana Simetića iz Šekovića, kojem je za transplantaciju bubrega i jetre neophodno 300.000 evra.

Vaskršnje jaje koje je izradio Damjen Damjanović iz Banjaluke bilo je najskuplje i prodato je za 100 KM. Na jajetu je naslikan lik Isusa Hrista.

- Značajno mi je što je jaje koje sam ja izložio prodato po najvišoj cijeni jer je novac namijenjen u humanitarne svrhe - kazao je Damjanović.

- Ovo je drveno jaje koje sam preparirala akrilnom bijelom mat podlogom, a zatim sam iscrtala suvom olovkom i onda sam obojila akrilom - objasnila je Anđelka Nikić.

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana