Doboj: Obilježen vijek od stradanja logoraša

D. D.
Doboj: Obilježen vijek od stradanja logoraša

Doboj - Parastosom za 12.000 žrtava i polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu juče je obilježeno 100 godina od internacije Srba u dobojski logor - prvi koncentracioni logor za civile u Evropi.

Kroz dobojski logor od formiranja 27. decembra 1915. do 5. jula 1917. godine interniran je 45.791 Srbin iz Gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine, a strahote u njemu prošlo je i 17.000 žena i djece. Namjera je bila stvaranje tampon zone koja je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo lakšu i bržu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana.

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom je poručio da će se Srpska pravoslavna crkva boriti da sva srpska stratišta budu otrgnuta od zaborava. Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Radomir Graonić je kazao da Vlada obilježavanjem 100 godina od internacije Srba u prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi želi da pokaže da Srbi nisu zaboravili svoje slavne pretke i žrtve koje su položene na oltar slobode.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić najavio je da će uskoro u blizini željezničke stanice, na mjestu gdje su ubijeni logoraši, biti izgrađen spomenik žrtvama logora. Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca "1912-1918" Vladimir Ševarika poručio je da je Doboj grad heroj 1915, 1941. i 1991. i sinonim borbe srpskog naroda za slobodu na ovim prostorima.

U okviru obilježavanja vijeka od internacije Srba u ovaj logor održana je i duhovna akademija u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje, a u Regionalnom muzeju otvorena je izložba fotografija i dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana