Doboj: Obezbijeđeni higijenski rastvori

GS
Doboj: Obezbijeđeni higijenski rastvori

DOBOJ - U Doboju je danas za potrebe 388 zajednica etažnih vlasnika počela isporuka po pet litara dezinfekcionih rastvora koje će dostavljati volonteri.


Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je su sredstva za nabavku rastvora obezbijeđena zajedno sa dobojskim Domom zdravlja.

"Apelujem da predsjednici i predstavnici etažnih zajednica odrede jedno lice koje će vršiti redovnu higijenu u objektu, a ona se odnosi na ulazna vrata, kvake, interfon, lift, rukohvat do prvog sprata, gdje je i najveća mogućnost kontakta sa virusom", izjavio je Jerinić i zahvalio građanima što su u velikoj mjeri disciplinovani i postupaju prema preporukama nadležnih institucija.

On navodi da u Doboju nema zaraženih virusom korona koji je već prisutan u susjednim lokalnim zajednicama Modriči i Tešnju, a da je pod nadzorom 347 lica.

Jerinić kaže da je Gradska uprava Doboj u saradnji sa Centrom za socijalni rad pozvala građane, predstavnike mjesnih zajednica i zajednica etažnih vlasnika da prijave komšije koji žive sami u domaćinstvu i nemaju podršku porodice, kako bi im se na organizovan način omogućila pomoć u nabavci hrane i lijekova.

Prijave će se vršiti od sutra, od 7.00 do 15.00 časova, na telefone Centra za socijalni rad, a prema rasporedu - za područje grada na broj 053/241-810, za područje Ozrena na 053/242-171, za područje Krnjina na 053/203-650, za područje Trebave na 053/228-866 i za područje Vučjaka na 053/227-528.

"Danas smo određena sredstva prebacili Crvenom krstu za najugroženije, uglavnom starije osobe, kako bi životne nemirnice bile ostavljene i njima", izjavio je Jerinić.

Jerinić kaže da je na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije utvrđeno koje uslužne djelatnosti mogu da rade, a da ne ugrožavaju epidemiološku situaciju. On je dodao da je riječ o vulkanizerima koji su tačno navedeni.

On je apelovao da lica koji dolaze iz inostranstva prijave svoj boravak Domu zdravlja i stave se u samoizolaciju, a građane je pozvao da prijave one koji to ne poštuju, radi prevencije i da se ne ugrozi zdravlje najranjivijih kategorija.

Davor Maksimović iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Doboj naveo je da se uručuju već pripremljeni dezinfekcioni rastvori sa uputstvom o načinu korištenja.

"Rastvor se presipa u prskalice kojima se dalje tretiraju rizične površine", kaže Maksimović, dodajući da se to mora raditi svakodnevno.

On je istakao da bez disciplinovanog postupanja ljudi, sve preventivne mjere nemaju efekta.

"Dakle, stariji građani da ostanu kući, a grad radi na tome da budu obezbijeđeni volonteri koji će ih obilaziti", naveo je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana