Doboj i Stanari na pragu dogovora

M. L.
Doboj i Stanari na pragu dogovora

Banjaluka - Spor oko podjele imovine između grada Doboja i opštine Stanari, koji traje duže od dvije godine, uskoro bi mogao biti riješen, jer će odluka o tome šta kome pripada biti donesena početkom septembra na sastanku rukovodstva ovih lokalnih zajednica.

Sastanku na kojem bi trebalo da konačno podijele imovinu, prisustvovaće i predstavnici ministarstava finansija i lokalne uprave i samouprave RS, kako bi što pravednije i što brže ovaj problem bio riješen.

Stanari su najmlađa opština u RS, a taj status su dobili 2015. godine. Rok za podjelu imovine sa Dobojem, u čijem su sastavu ranije bili, bio je 90 dana, ali sporazum između ovih lokalnih zajednica nije postignut.

Sve je zapelo oko kredita iz 2012. godine. Grad Doboj je tražio od Stanara da nakon što su dobili status opštine, nastave vraćati preostali iznos kredita od oko tri miliona maraka, jer je kako su tvrdili, dio novca uložen u infrastrukturu na području Stanara. Rukovodstvo te opštine na to nije pristalo, pa je u martu ove godine odlučeno da imovina bude podijeljena arbitražom.

Međutim, nakon nekoliko sastanaka čelnici ovih lokalnih zajednica došli su na korak bliže da imovinu podijele mimo specijalnog suda. 

Zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić potvrdio je da postoji volja rukovodstva grada i opštine Stanari da sporno pitanje riješe bez arbitraže.

- S obzirom na to da je Ministarstvo finansija dalo saglasnost za kreditno zaduženje vjerujemo da će nam pomoći i u vezi sa rješenjem ko i na koji način treba da vrati ostatak duga. Što se tiče ostale imovine dogovorili smo se da imovina koja je na području Stanara pripada njima, a ono što se nalazi u gradu Doboju tako i ostane - rekao je Marić.

Da je dogovor na pragu potvrđuje i načelnik Stanara.

- Pokušaćemo još jednom dogovoriti sve mimo arbitraže. Vjerovatno smo se mogli dogovoriti i ranije, ali eto nije ni sada kasno - rekao je Dušan Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana