Doboj: Građani protiv izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma

Srna
Doboj: Građani protiv izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma

Doboj - Oko 150 mještana ozrenskih naselja Boljanić i Karanovac održalo je danas u Boljaniću mirni skup protiv izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma u ovom dobojskom naselju, gdje su radovi prekinuti prema nalogu nadležnih institucija.

Inženjer zaštite životne sredine Zoran Poljašević rekao je novinarima da je piroliza neprihvatljiva za ovo podneblje koje ima zdravu životnu sredinu i koje je prije rata bilo zaštićeno od industrijske izgradnje zbog termomineralnih voda i izvora kiseljaka koji je od postrojenja udaljen oko 500 metara.


On pojašnjava da pokretanje ove fabrike sa sobom nosi veliki rizik za kontaminaciju zemlje, vazduha i vode jer se hemijskim procesom pirolize kao proizvodi dobijaju pirolizno ulje, gas i koks, koji su nestabilni i rizični su po životnu sredinu tokom požara i poplava.

Jedan od organizatora skupa Slobodan Gavrić kaže da se radi o preduzeću "Eko global" iz Gračanice, čiji vlasnik je ovaj pogon prethodno neuspješno pokušao otvoriti u Modriči i Lukavcu.

On navodi da su radove na izgradnji pogona privremeno zaustavili nadležni jer je "Eko global" kao osnovnu djelatnost naveo proizvodnju PVC stolarije.

Odbornik u Skupštini grada Doboj Srđan Todorović kaže da je riječ o pitanju za dobojske institucije koje treba da preispitaju da li je ovakva investicija primjerena za ekološko područje Boljanića i susjednih naselja.

"U slučaju da firma dobije dozvolu obećavam građanima da ćemo zajedno sa lokalnom zajednicom i građanima iznaći sredstva da se izradi nezavisna analiza studije uticaja na životnu sredinu", kaže Todorović, koji je i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Okupljeni mještani najavili su održavanje zbora Mjesne zajednica Boljanić na kojom će se donijeti odgovarajući zaključci za dalje postupanje o ovom problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana