Doboj: Dogovoreno otvaranje Konfucijeve učionice

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - Pri Ekonomskoj školi u Doboju biće realizovan projekat Konfucijeva učionica zahvaljujući kojem će učenicima kineskog jezika biti omogućeno da praksu iz oblasti prava, ekonomije i trgovine obavljaju u kineskim kompanija u ovom gradu, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Konfucijevog instituta Univerziteta Banjaluka, kineske kompanije „Sinofarm" i Gradske uprave Doboj.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta Banjaluka iz Kine Šen Li rekla je novinarima da Konfucijeva učionica predstavlja iskorak naprijed nakon uspješne dvogodišnje saradnje sa Ekonomskom školom u Doboju i da je to dobra polazna osnova za druge zajedničke projekte.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta Banjaluka Ljiljana Stević pojašnjava da projekat Konfucijeva učionica predstavlja filijalu Konfucijevog instituta, za koji se aplicira u Kinu i za čije otvaranje moraju da postoje odgovarajući preduslovi.

„Uslovi se ne odnose samo na broj polaznika i godine tokom koje se predaje kineski jezik, nego na određene uslove u samom gradu - da postoje kineske kompanije i mogućnost saradnje sa njima", izjavila je Stevićeva i dodala da je zbog toga današnjem sastanku prisustvovao i predstavnik kompanije „Sinofarm" iz Kine.

Potpredsjednik Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović rekao je da je zadovoljan što će dobojski učenici biti u prilici da praksu steknu i kod inostranih firmi.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić izjavila je da se kineski jezik u ovoj školi izučava od prošle godine, te da ga pohađaju i učenici iz drugih dobojskih srednjih škola.

Ona je navela da škola organizuje i druge manifestacije s ciljem promocije kineske kulture, a ove godine su se literarno-likovnom konkursu Konfucijevog instituta odazvali i učenici ove škole, čiji su radovi objavljeni u katalogu i kojima su danas uručene zahvalnice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana