Doboj dobio novac tražen za izlazak iz turske zajednice

Svjetlana Šurlan
Doboj dobio novac tražen za izlazak iz turske zajednice

Doboj - Ministarstvo finansija RS isplatilo je u petak šest miliona maraka dobojskim privrednicima koji su pretrpjeli štetu u prošlogodišnjim poplavama, a Gradska skupština bi u septembru trebalo da razmotri izlazak Doboja iz Zajednice opština turskog svijeta.

Novac je isplaćen na osnovu odluke Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS. Isplati je prethodio dogovor privrednika, ministara i gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, koji je u maju ove godine inicirao predsjednik RS Milorad Dodik. Privrednike koji će dobiti pomoć i iznos novca utvrdilo je Udruženje privrednika "15. maj" iz Doboja, a spisak je objavljen na internet stranici Ministarstva finansija.

Dobojski odbornici su usvojili u maju odluku kojoj su uslovili Vladu RS da obezbijedi šest miliona KM ili da dozvoli kreditno zaduženje grada kako Doboj ne bi ostao u Zajednici opština turskog svijeta. U odluci, koju je usvojila skupštinska većina predvođena SDS-om, istaknuto je da je novac potreban da bi u slučaju izlaska iz Zajednice opština turskog svijeta bile nadomještene donacije koje su trebale stići iz Turske. Od šest miliona KM obećanih iz Turske u Doboju su dva planirali za pomoć privrednim društvima i preduzetnicima u otklanjanju posljedica poplava, a po milion za izgradnju mosta u Suvom Polju preko rijeke Spreče, izgradnju kolektora u ulici Cara Dušana do rijeke Bosne sa precrpnom stanicom, rekonstrukciju i sanaciju gradskih ulica Nemanjina i Kralja Aleksandra i gradnju kružnog toka, te izmještanje vrelovoda koji prelazi preko željeznog mosta na Usori.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a u Skupštini Doboja Radoslav Nikolić rekao je da će uplaćenih šest miliona KM značajno pomoći oporavku dobojske privrede.

- Očekujem da će organi partije i skupštine raspravljati o izlasku iz Zajednice opština turskog svijeta. To bi trebalo da bude stavljeno na sto u septembru - rekao je Nikolić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić kaže da je sigurna da gradonačelnik neće mijenjati odluku o pristupanju turskoj asocijaciji jer je njegova politika ucjenjivačka.

- I on je sam je ucijenjen od strane ljudi koji ga finansiraju i drže na mjestu gradonačelnika. Njegova namjera nije da se povuče iz te zajednice. Potvrdio je da se bavi ucjenjivačkom politikom optuživši Vladu RS da postupa mećehinski prema Doboju. Vlada je do sada za Doboj obezbijedila oko 16,5 miliona KM pomoći, a sada stiže ovih šest miliona - istakla je Vulićeva.

Petrović nije odgovarao na pozive, a u njegovom kabinetu su rekli da nije u zgradi Gradske uprave.

Odluka da Doboj pristupi Zajednici opština turskog svijeta donesena je 3. marta ove godine, što je izazvalo negodovanje stanovništva, a posebno boračke populacije. Boračka organizacija u Doboju je organizovala proteste i potpisivanje peticije za smjenu Petrović, ali odluka uprkos tome nije povučena. U odluci o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, koju je predložio Petrović, obrazloženo je da je pristupanje potrebno za uspostavljanje i unapređenje odnosa sa lokalnim upravama i zajednicama koje imaju geografske, istorijske, kulturne i privredne veze s ciljem obezbjeđenja podrške projektima razvoja i očuvanja gradskog i svakog drugog nasljeđa. Gradska skupština podržala je tu odluku nakon što je gradonačelnik Doboja preuzeo sertifikat o pristupanju turskoj zajednici.

Pomoć ostalim privrednicima

U Ministarstvu finansija RS su rekli da će, u nastojanju da pruže podršku i ostalim privrednicima koji su pretrpjeli štetu u prošlogodišnjim poplavama, Fond solidarnosti na sličan način pomoći i u drugim lokalnim zajednicama u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana