Doboj: Čuvati sjećanje na srpske junake

Srna
Doboj: Čuvati sjećanje na srpske junake

DOBOJ - Dan branilaca Doboja - 2. maj, obilježen je u naselju Lipac, odakle je srpsko stanovništvo prije 31 godinu krenulo u odbranu grada od hrvatskih i muslimanskih vojnih i paravojnih formacija.

Učesnici ovog događaja su podsjetili da je 2. maja 1992. godine iz Lipca krenula organizovana odbrana koja je osujetila pokušaje hrvatskih i muslimanskih vojnih i paravojnih formacija da okupiraju Doboj, nakon što su prethodno to učinile sa Brodom, Odžakom i Derventom, a cilj im je bio da se spoje sa Zenicom.

Nekadašnji komandir Prve čete Ozrenske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Radenko Nikolić rekao je da su prije 31 godinu efikasnom akcijom ograničenih razmjera branioci onemogućili stradanje Srba u Doboju.

"Donesena je odluka koja je značila onemogućiti 103. brigadu, koja je pobila Srbe u Liješnju, Sijekovcu, Brodu, Derventi, Rabiću, Ritešiću i Johovcu da se spoji sa 108. i 109. brigadom u centru Doboja", naveo je Nikolić.

Član Udruženja "Branioci Doboja 2. maj 1992" Mirko Stojčinović istakao je da se stalno vrši zamjena teza ko su oslobodioci, a ko branioci grada, te porčuio da će na njega nastaviti davati odgovor sve dok to druga strana ne prihvati.

Objašnjavajući protiv koga se VRS borila, Stojčinović je ukazao na direktivu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića iz februara 1992. godine o organizovanju jedinica "Patriotske lige" i "Zelenih beretki" koje su brojale 120.000 naoružanih pripadnika, organizovanih od vodova do brigada, kojima će se pridružiti 30.000 pripadnika policije.

Prema njegovim riječima, te snage su već bile oko Doboja u naseljima Kotorsko, Grapska, Brijesnica, Klokotnica, Matuzići, Makljenovac i Sivša, uz podršku 20 brigada vojske Hrvatske i Zbora narodne garde, te osam brigada HVO razmještenih po Posavini.

On je rekao da su, prema svedočenju generala Jerka Zovaka, ove snage već u martu stigle u Kotorskoj i Johovac te blokirale putne pravce.

Čedo Segdar, tada aktivni pripadnik policije, prisjećajući se tih dana kaže da je grad bio u iščekivanju i neizvjesnosti, uz razne vijesti o prisustvu jedinica "Zelenih beretki", "Patriotske lige" i drugih koje su već u gradu na pojedinim kotama.

Prema njegovim riječima, na važnijim gradskim raskrsnicama i dijelovima, poput Čaršija i Čajre bili su postavljene punktovi sa nepoznatim, a naoružanim licima koji su kontrolisali kretanje.

Nekadašnji komandant Prvog bataljona Dobojske brigade VRS Dimšo Živanović kaže da je teško predvidjeti šta bi se desilo da nije bilo 2. maja i nekoliko entuzijasta, s obzirom na to da je neprijatelj vršio pripreme koje su ukazivale da planiraju zauzeti grad.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u Doboju i bližoj okolini poginluo je više od 1.600 boraca, izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić i istakao da je dobro što Udruženje "Branioci Doboja 2. maj 1992" čuva od zaborava sjećanje na div-junake i prenosi ga mlađim naraštajima.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i Aleksandar Subotić, te zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Skupština grada Doboja donijela je odluku da 2. maj bude proglašen za datum od značaja za ovu lokalnu zajednicu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana