Doajen novinarstva i dugogodišnji novinar Glasa Srpske Gojko Šerbula otišao u legendu

Dragana Keleč, Milan Vujić
Doajen novinarstva i dugogodišnji novinar Glasa Srpske Gojko Šerbula otišao u legendu

Gradiška - Dugogodišnji novinar "Glasa Srpske" Gojko Šerbula preminuo je juče u Gradišci u 76. godini.

Rođen je 16. avgusta 1939. godine u selu Gašnica kod Gradiške. Završio je srednju ekonomsku školu i novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo Beograd.

Bogatu novinarsku karijeru započeo je 1959. godine u zagrebačkom "Vjesniku". Bio je jedan od osnivača Radija Banjaluka, a dolaskom u Gradišku od 1965. godine pisao je za "Glas", "Večernje novosti", "Zadrugar", "Oslobođenje", RTV Sarajevo i Tanjug. Bio je jedan od kreatora programa Radio Banjaluke i pokretač prvog Fabričkog lista "Radnik" u Gradišci. Najveći dio radnog vijeka ostavio je u Radio Banjaluci i "Glasu Srpske", gdje je dočekao penzionerske dane. I kada je penzionisan, Šerbulina ljubav prema novinarstvu nije utihnula, pa ga nije bilo teško sresti sa fotoaparatom i olovkom u rukama.

Novinarstvo je bilo i ostalo njegov život. U pet decenija dugoj karijeri Šerbula je bio najbolji primjer odgovornog i produktivnog novinara. Za doprinos razvoju novinarstva u Gradišci i šire više puta je nagrađivan i odlikovan, a dobitnik je i nagrade za životno djelo koju mu je dodijelila kompanija "Nezavisne novine".

- Novinarstvo jeste teško i odgovorno, ali ako se na taj način i radi, onda u ovom poslu nikada nećete imati problema. A kada bih se mogao vratiti i sve iz početka - ponovo bih bio novinar - riječi su po kojima će ostati upamćen.

Koliko je bio cijenjen i kvalitetan najbolje znaju njegove nekadašnje radne kolege.

- Gojko je pripadao generaciji istrajnih stvaralaca. Izuzetno je poznavao život i probleme radnika i seljaka Potkozarja, Lijevča polja i Posavine, o čijim sudbinama je neumorno izvještavao. Nije štedio ni sebe ni papir i navikao nas je na odlične tekstove - kazao je penzionisani novinar i urednik u "Glasu Srpske" Pantelija Matavulj.

Po izvanrednom i predanom radu Šerbulu pamti i njegov kolega Branislav Božić.

- Gojko je sasvim sigurno bio jedan od najpouzdanijih dopisnika "Glasa". Uvijek je slao odlične tekstove, na koje urednici nikada nisu imali zamjerke. Šerbula je svojim bogatim opusom proslavio Gradišku, Lijevče polje i Potkozarje. Gradiška, ali i cijelo novinarstvo u RS izgubili su mnogo njegovim odlaskom - dodao je Božić.

Vrijeme, datum i mjesto sahrane Gojka Šerbule biće objavljeni danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana