Do septembra stižu još četiri plate u opštinskoj upravi u Srpcu

Cvija Mrkonjić
Do septembra stižu još četiri plate u opštinskoj upravi u Srpcu

Srbac - Radnici opštinske uprave u Srpcu dobili su aprilsku platu, čime je ispunjen prvi dio zahtjeva koje su ispostavili načelniku ove lokalne zajednice Dragi Ćiriću, koji poručuje da će do kraja septembra biti

Srbac - Radnici opštinske uprave u Srpcu dobili su aprilsku platu, čime je ispunjen prvi dio zahtjeva koje su ispostavili načelniku ove lokalne zajednice Dragi Ćiriću, koji poručuje da će do kraja septembra biti isplaćene četiri zaostale plate.

 

Jedan od uslova opštinskog sindikata bio je da do kraja avgusta dobiju aprilsku i majsku platu, a da preostala dugovanja za jun i jul budu isplaćena u skladu sa planom otplate dugovanja.

Iako je Ćirić obećao da će sa nadležnim službenicima uraditi ovaj plan, predstavnici sindikalnog odbora su izradili svoj prijedlog i dostavili ga načelniku krajem prošle sedmice. Njihov dokument predviđa da se plate radnicima u naredna tri mjeseca isplaćuju na svakih 15 dana, što je u ovakvoj finansijskoj situaciji teško ostvarivo.

- "Šume RS" su nam vratile dio duga pa smo taj novac preusmjerili za aprilske plate. Plan nije baš takav kako ste naveli, malo je drugačiji, ali stići ću ja to, do kraja septembra ću isplatiti četiri plate - uvjeren je Ćirić.

Do kraja godine treba da bude obezbijeđeno milion i po maraka za plate radnicima uprave i organizacija koje su učlanjene u opštinski sindikat. Riječ je o radnicima Centra za socijalni rad, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" i opštinske boračke organizacije, a priliv u opštinsku kasu neće biti veći od 2,5 miliona KM.

Plate čekaju i radnici javnih preduzeća i ustanova, poput Centra za kulturu i sport, Radio Srpca, vrtića "Naša radost" i drugih kojima kasni od četiri do 13 plata.

Ćirić tvrdi da je prekjuče i "Apisu" uplaćena plata, Centru za socijalni rad juče, a danas bi trebalo da je dobiju zaposlenici u vrtiću "Naša radost".  Prema njegovim riječima, plate će dobiti i radnici ostalih javnih preduzeća, a opštinari se uskoro mogu nadati i isplati za maj.

Osim toga, zaposlenima u opštini lokalna uprava duguje i najmanje tri naknade za topli obrok iz ove i šest naknada iz 2011. godine, dok regres za godišnji odmor nisu dobijali još od 2008. godine.

- I topli obrok i prevoz plaćaćemo redovno. Ne znam zašto mene krive za zaostatak toplog obroka iz 2011. godine, ja tada nisam bio načelnik, a tadašnjeg prvog čovjeka opštine nisu smjeli ni da pitaju za ovaj dug - ističe Ćirić.

Čak i da se najveći dio novca do kraja godine izdvoji za plate, neće ostati dovoljno sredstava za boračke, socijalne i druge ugrožene kategorije, ali ni za otplatu kredita koji na godišnjem nivou iznose oko 1,1 milion KM.

Ćirić je uvjeren da će do kraja godine sve uspjeti da isplati od pomenutih 2,5 miliona KM, a sve je precizno i izračunao.

- Rata kredita od oko 200.000 KM za izgradnju vodovoda "Vrijeska" u Gornjim Srđevićima dospijeva na naplatu u septembru, za druge kredite otići će takođe oko 200.000 KM, dug dobavljačima iznosi oko 300.000 KM i dug za plate sa doprinosima je 1,5 miliona KM. To je ukupno 2,2 miliona KM - navodi Ćirić i podsjeća da se tokom mandata nije zadužio ni za jednu marku.

Poreska uprava

Uzdrmanu situaciju u opštini Srbac mogla bi dodatno pogoršati nova blokada od strane Poreske uprave, jer opština nije uplatila doprinose za radnike za jun i jul ove godine.

- Ne mogu nam sad blokirati račun, jer imamo zakonski rok od 60 dana da uplatimo doprinose - rekao je Drago Ćirić.

*****

Od 2,5 miliona priliva biće plaćeno:

> 200.000 rata kredita za vodovod

> 200.000 rate za ostale kredite

> 300.000 duga dobavljačima

> 1,5 miliona za plate

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana