Do kraja godine biće obnovljena škola 28. jun u Istočnom Novom Sarajevu

Srna
Do kraja godine biće obnovljena škola 28. jun u Istočnom Novom Sarajevu

Istočno Novo Sarajevo - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić najavila je danas da će svi radovi na obnovni zgrade Srednje škole "28. jun" u Istočnom Novom Sarajevu biti okončani do kraja ove kalendarske godine.

Nakon susreta sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, Golićeva je rekla da se radovi na obnovi školske zgrade odvijaju planiranom dinamikom.


"Škola se oprema u skladu sa energetski efikasnim standardima tako da se radi termička izolacija krovne konstrukcije, mjenja stolarija, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju", rekla je Golićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da su radovi na zgradi Srednje škole "28. jun", u kojoj je smještena i Gimnazija "Igmanski marš" Istočna Ilidža, koštali 450.000 KM.

Golićeva je rekla da je sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo obišla i sportsku dvoranu, čiji se krov urušio od nevremena u februaru 2012. godine.

"Načelnik Ćosić me je zamolio da na sjednici Vlade razmotrimo problematiku za sanaciju ovog krova i da ne dopustimo dalju devastaciju ove sportske dvorane", dodala je Golićeva.

Tokom sastanka bilo je riječi i o procesu konstituisanja vlasti u opštini Istočno Novo Sarajevo, koji teče planiranom dinamikom.

"Bilo je riječi i o još nekim infrastrukturnim projektima koji bi mogli biti realizovani u ovom mandatnom periodu načelnika Ćosića i nadam se da će uz pomoć Vlade Srpske opština Istočno Novo Sarajevo dobiti mjesto koje zaslužuje", rekla je ona.

Golićeva je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da su počele aktivnosti na izradi urbanističkog plana Istočnog Novog Sarajeva, na osnovu kojeg treba da se osmisli dalji razvoj ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Srpske Golić posjetila Srednju školu "28. jun" kako bi se i lično uvjerila kako teku radovi.

"Ministarstvo je bilo to koje je na osnovu naših prijedloga odabralo ovaj projekat i izvođača, te sve ono što slijedi, a što će rezultirati većom energetskom efikasnošću ove zgrade škole", rekao je Ćosić.

On je dodao da je informisao Golićevu i o stanju dvorane koja je ostala bez krovne konstrukcije 2012. godine usljed nevremena, ističući da je prošao već jedan mandatni period, a da zbog nedostatka sredstava nije urađeno ništa na njenoj sanaciji.

"Završili smo glavni projekat sportske dvorane i gradskog trga. Spremni smo da sa Vladom Republike Srpske sufinansiramo ovaj projekt", rekao je Ćosić.

On je naglasio da opština Istočno Novo Sarajevo ima dio sredstava, koja bi mogla akumulirati u naredne dvije do tri godine, ali je neophodna i podrška Vlade.

"O tome ću danas govoriti i na sjednici Vlade. To će biti prvi kapitalni projekat koji ćemo kandidovati prema Vladi Srpske. Drago mi je da je Golićeva pokazala razumijevanje jer smo jedina lokalna zajednica koja ima ovakav problem", rekao je Ćosić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo je dodao da je dvorana u centru ove lokalne zajednice problem koji opština nije u mogućnosti da riješi sama.

"U tom pogledu očekujemo značajnu podršku Vlade. Upoznao sam Golićevu i o činjenici da je opština Istočno Novo Sarajevo sredina koja se ubrzano razvija i koja svake godine dobija 500 novih stanovnika", naveo je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana