Dnevni centar "Neven" iz Prnjavora obilježio deceniju postojanja

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR - Dnevni centar "Neven" iz Prnjavora za djecu sa poteškoćama u razvoju obilježio je večeras deset godina postojanja.


Svečanoj akademiji prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je napomenuo da je zahvaljujući djelovanju Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju široj javnosti ukazano na probleme sa kojima se susreću štićenici Centra i njihove porodice.

"Oni su naši mali junaci, a njihovi roditelji i svi ljudi koji rade u Dnevnom centru zaslužuju podršku i čestitke na požrtvovanosti. Lokalna zajednica će uvijek biti uz njih, što je pokazala u proteklih 10 godina, a tako će biti i u godinama koje predstoje", rekao je Tomaš.

Asistent Dnevnom centru "Neven" Boško Bijelonić kaže da su proteklih 10 godina imali uspona i padova, ali da su istrajnošću i predanim radom pokazali da idu u dobrom pravcu.

"Naše postojanje govori da je Dnevni centar potreban ovoj djeci kao vid socijalizacije, da pokažemo da su oni dio društva i lokalne zajednice, a jubilej koji obilježavamo pokazuje da smo na dobrom putu", rekao je Bijelonić za Srnu.

On je istakao da imaju izuzetnu podršku Centra za socijalni rad, lokalne zajednice, ali i brojnih udruženja i pojedinaca, što je od velikog značaja.

Direktor Centra za socijalni rad u Prnjavoru Dragana Radulović podsjetila je da je ova ustanova partner Dnevnog centra "Neven" 10 godina i podrška roditeljima da djecu sa poteškoćama u razvoju uključe u aktivnosti Centra i integrišu u sredinu u kojoj žive.

"Dnevno zbrinjavanje je jedno od osnovnih prava u okviru socijalne zaštite osmišljeno tako da se kroz dnevne centre radi na razvijanju vještina koje će pomoći pojedincu u samozbrinjavanju, odnosu prema vršnjacima, usvajanju vještina kao što su održavanje lične higijene i samostalno uzimanje hrane, ali i razvijanju kreativnosti", pojasnila je Radulovićeva.

Ona je napomenula da je Dnevni centar u Prnjavoru proteklih godina bilježio stalni rast i razvoj jer ima stručnjake koji tokom svog rada pružaju maksimum i svakom djetetu prilaze na individualan, posebno prilagođen način.

Štićenici Dnevnog centra "Neven" u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta" iz Prnjavora učestvovali su u prigodnim i njima prilagođenim folklornim, glumačkim i plesnim koreografijama.

Posebna priznanja za podršku u radu Dnevnom centru uručena su predstavnicima opštine Prnjavor, Centra za socijalni rad Prnjavor i Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske.

Dnevni centar "Neven" Prnjavor ima 16 aktivnih članova, dok Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju broji 70 članova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana