Đorđe Milićević, načelnik Šamca: Nastavljamo razvoj uprkos svim nedaćama

Miloš Vasiljević
Đorđe Milićević, načelnik Šamca: Nastavljamo razvoj uprkos svim nedaćama

Imali smo puno nevolja ove godine, ali sve je to iza nas i oporavljamo se postepeno. Olujno nevrijeme pričinilo je višemilionsku štetu, naše farmere nije zaobišla ni afrička kuga svinja, ali nas to nije spriječilo da olakšamo svakodnevicu Šamčana i nastavimo sa započetim projektima.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević dodavši da je puno projekata urađeno posljednje tri godine.

 - Obezbijedili smo novac iz kreditnih sredstava koja tek treba da budu operativna, da bude proširen vrtić sa kapacitetom za još 80 djece, čime rješavamo taj problem - rekao je Milićević.

GLAS: Opština Šamac ljetos je u olujnom nevremenu imala najviše štete od svih lokalnih zajednica u Srpskoj. Jeste li se uspjeli oporaviti i da li bilo podrške viših nivoa vlasti?

MILIĆEVIĆ: Šteta je milionska i dva mjeseca nakon toga polako stajemo na noge, jer smo odmah djelovali kao lokalna zajednica. Na objektima opštinske uprave je 600.000 maraka štete i jedan dio smo već sanirali, a drugi ćemo obnoviti do kraja godine. Rebalansom budžeta predvidjeli smo 250.000 maraka kao podršku stanovništvu za obnovu zgrada, podršku poljoprivrednicima, ali i direktnu jednokratnu pomoć za 40 najugroženijih porodica. Ono što očekujemo je pomoć sa viših nivoa vlasti, iako smo im se više puta obraćali, a do sada nismo dobili nijednu marku. Vjerujem da ćemo do kraja godine i do toga doći.

GLAS: Koji su to kapitalni projekti koji se grade na području opštine. Šta je prioritet da uradite do kraja mandata?

MILIĆEVIĆ: Rukovodstvo opštine ne sjedi skrštenih ruku i ne očekuje samo pomoć sa viših nivoa vlasti pa smo se usmjerili i na razvoj zahvaljujući podršci međunarodnih organizacija. Posljednjih godinu i po dana smo obezbijedili 2.850.000 maraka podrške kroz projekte, što je velika suma i spadamo u sam vrh Srpske po ovom parametru. Tokom ove godine oko 200.000 maraka utrošili smo u asfaltiranje puteva, a 140.000 maraka uloženo je za rekonstrukciju dijela ulice Kralja Aleksandra Karađorđevića. Posebno je značajan nastavak vodovodne mreže u pet mjesnih zajednica, a taj projekat težak je 750.000 maraka i uveliko je u toku. Vjerujem da će do sredine decembra biti završen te da će 240 domaćinstva dobiti vodu. Ove godine doveli smo vodovod i struju i u buduću poslovnu zonu Lugovi.

GLAS: Ni afrička kuga svinja nije Vas zaobišla. Kako ste izašli na kraj s tim i koliko će to dodatno otežati posao farmerima?

MILIĆEVIĆ: Do ovog momenta za tu svrhu iz budžeta samo izdvojili 50.000 maraka. Više od 850 svinja je eutanizovano u 40 domaćinstava, a sada je to pod kontrolom. Ipak, budžet je skroman da bi sam snosio sve troškove, a obratili smo se i resornom ministarstvu da u skladu sa svojim pravilnikom obezbijedi jedan dio sredstava. Ako uzmete u obzir činjenicu da je ovo poslije Semberije kraj koji se najviše bavi svinjogojstvom u Srpskoj, onda znate koliki je uticaj.

GLAS: Ostaju li mladi u Šamcu, vide li perspektivu, imaju li se gdje zaposliti?

MILIĆEVIĆ: Generalno odlazak stanovništva je prisutan, a sve male lokalne zajednice u Srpskoj imaju isti problem, a to nije zaobišlo ni Šamac. Preduzeli smo mnoge mjere proteklih godina, od podrške višečlanim porodicama, mladim bračnim parovima do podrške vantjelesne oplodnje. Ipak, sve to nije dovoljno bez strateškog pristupa od strane lokalnih i republičkih vlasti pa i Savjeta ministara BiH.

GLAS: Osim što ste načelnik i ekonomista ste po struci pa dobro i poznajete probleme sa kojim se susreću građani svakog dana. Kako prevazići krizu?

MILIĆEVIĆ: Jedna smo od rijetkih opština, ako ne i jedina, u Srpskoj koja je u posljednje tri godine ostvarivala budžetski suficit, mnogo više smo prikupljali vlastitih sredstava nego što smo trošili, jer kod nas je domaćinski odnos. Opština daje podsticaj i po novozaposlenom radniku koji dolazi ovdje i podsticaj za nabavku novih mašina svake godine iz budžeta, ali i povlastice za plaćanje rente za proizvodne djelatnosti.

Opozicija

GLAS: Dolazite iz SDS-a i imate odlične rezultate na lokalnim izborima. Šta opoziciji nedostaje da napravi bolje rezultate na višim nivoima?

MILIĆEVIĆ: Republici Srpskoj nedostaje stanovništvo, a tako i svakoj stranci, a posebno SDS-u nedostaje individualaca koji su dokazani u nekoj oblasti i koji mogu da ponude građanima drugačiju sliku u odnosu na ono što je sada na sceni. U SDS sam unio i svoj mandat koji sam dobio kao nezavisni kandidat opozicije. Vjerujem da će u SDS-u biti dokazani ljudi koji su sposobni da se suoče sa svim nagomilanim problemima na lokalnom, ali i republičkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana