Đokić: Značajne komapnije čiji je rad zasnovan na korišćenju domaće sirovine

Srna
Đokić: Značajne komapnije čiji je rad zasnovan na korišćenju domaće sirovine

ŠIPOVO - Kompanije čiji je rad zasnovan na korišćenju domaće sirovine od velike su važnosti u Republici Srpskoj, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji je u Šipovu posjetio Fabriku za alkalnu aktivaciju bentonita "Bentoprodukt" i Društvo za eksploataciju nemetalnih minerala "Bentonit".

"Njihov rad je zasnovan na korišćenju rude koja se eksploatiše upravo na ovom lokalitetu, koja se u ovom proizvodnom kapacitetu prerađuje i značajno je da se ovdje finalizira u proizvod i da više od 90 odsto proizvodnje završava na inostranom tržištu", rekao je Đokić novinarima.

On je ukazao da je ova kompanija društveno odgovorna prema lokalnoj zajednici i prema Republici u dijelu nastojanja da svojom djelatnošću pomaže ukupnom industrijskom razvoju Republike, jer bitno poboljšava spoljno-trgovinske bilanse kontinuiranom kvalitetnom proizvodnjom i izvozom.

"Ta društvena odgovornost se mjeri i po odnosu prema radnicima, koji imaju izuzetno kvalitetne plate", rekao je Đokić.

On je dodao da su danas razgovarali i o razvojnim programima kompanije i naveo da će se oni zasnivati na razvoju proizvodnih kapaciteta u Šipovu, ali i u okviru njihove kompanije na drugom lokalitetu, na području grada Prijedora.

"Imajući u vidu da ozbiljno organizovano vode ovu firmu, vjerujem da će tako biti i na području Prijedora. Zato mislim da ovakvim kompanijama treba pružati podršku", rekao je Đokić.

Generalni direktor "Bentoprodukta" Saša Grbić objašnjava da su oni dominantno izvozno privredno društvo sa 95 odsto prodaje za izvoz, mahom u EU.

Prema njegovim riječima, problema u nabavci energenata i repromaterijala nemaju, jer prave određene zalihe.

"Imamo 55 radnika, plate su redovne i dobre, radimo u dvije smjene, a treća po potrebi. Vidimo prostor za povećanje proizvodnje u činjenici da naši kupci odustaju od nabavke proizvodnih materijala sa velike udaljenosti, tako da tu vidimo šansu da možda zamijenimo neke dobavljače koji su prisutni sa drugih kontinenata", navodi Grbić.

Poslovođa u proizvodnji "Bentoprodukta" Dragan Prole, koji 11 godina radi u ovoj fabrici, kaže da su zadovoljni firmom, da imaju dovoljno sirovina i narudžbi, te da su plate redovne.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač rekao je da je najbitnije da ova kompanija funkcioniše, da izvršava svoje obaveze u skladu sa važećim zakonskim propisima i da su radnici zadovoljni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana