Đokić, Soror : Spremnost na saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ambasador Egipta u BiH Jaser Soror iskazali su danas spremnost za saradnju i realizaciju potencijalnih zajedničkih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito energije vjetra i sunca.

Đokić i Soror su tokom razgovora o aktuelnim trendovima u oblasti energetike i rudarstva Republike Srpske, razmatrali i mogućnost korištenja vodonika kao resursa za proizvodnju električne energije, s obzirom na to da Republika Srpska raspolaže bogatim resursima lignita iz kog se proizvodi ovaj energent.

Resorni ministar je upoznao egipatskog ambasadora o energetskim projektima koji se trenutno realizuju u Republici Srpskoj, kao i planovima za budući period, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Đokić je istakao opredjeljenje Vlade Republike Srpske da pitanje razvoja energetskog sektora, baziranog na obnovljivim izvorima energije, stavi u fokus rada kao najvažniji prioritet ekonomskog rasta i razvoja u narednim godinama, što je jasno definisano Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine.

Soror je rekao da je Egipat do sada realizovao brojne energetske projekte, od kojih je jedan i najveća solarna elektrana na svijetu.

Prema njegovim riječima, Amabasada Egipta u BiH je spremna da sarađuje sa Republikom Srpskom i učini sve da privuče što veći broj egipatskih kompanija, čije bi prisustvo na tržištu zasigurno doprinijelo unapređenju privrednog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju zemlje u cjelini.

Dogovoreni su naredni susreti na kojima bi bilo riječi o konkretnim modelima buduće saradnje, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana